Bazele teoretice si metodice - Volei
Autor: Carmen PREDA & Alexandru PACURARU
ISBN: 978-606-8348-40-7
Nr. de pagini: 142
Anul apariţiei: 2012
Pret: 14.50 lei
Stand de vanzare: Lângă Sala de Lectură nr. 1
Program: Luni - Joi 8.30 - 16.00, Vineri 8.30 - 13.00
Primele încercări făcute cu mingea de baschet nu au reuşit, aceasta fiind prea grea. S-a recurs atunci la camera ei, dar nici noua soluţie nu a fost satisfăcătoare, deoarece aceasta era prea uşoară şi voluminoasă, avea un zbor lent şi imprecis, scăzând din dinamismul jocului. După scurt timp, s-a confecţionat mingea care este folosită şi astăzi. Jocul a fost numit "mintonette".
Mai târziu, jocul a căpătat o formă ceva mai conturată, iar demonstraţia făcută de două echipe, în anul 1896, a plăcut, jocul fiind propus spre difuzare. Cu acest prilej, la propunerea lui A.T. Halsted (Directorul Colegiului), jocul a primit numele de „volley-ball” de la „volley” (zbor) şi „ball” (minge).
Primele reguli ale jocului, asemănătoare cu cele ale tenisului, se deosebeau mult de regulile de acum. Ele au fost puse în aplicare în anul 1897 la iniţiativa lui A.T. Arians. Se Bazele teoretice si metodice refereau la dimensiunile terenului, a fileului, la minge, numărul de jucători etc. Aceste prime reguli simple şi puţine la număr se schimbau pe măsură ce experienţa furniza noi elemente care trebuiau luate în seamă.
În perioada anilor 1900-1920, prin intermediul filialelor organizaţiei americane YMCA, jocul se răspândeşte în Canada, America de Sud, Asia şi Europa.