Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

8 Martie cu Excelența Sa, doamna Ambasador

Excelența Sa doamna Thenjiwe Mtintso, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii  Africa de Sud în România, a fost oaspete de onoare al  Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, în data de 8 martie 2016.

Vizita Excelenței Sale a fost prilejuită de inaugurarea proiectului de educație nonformală „UDJG Leadership - perspective asupra Leadership-ului", derulat în parteneriat cu Liga Studenților din universitatea gălățeană.

”Vrem să facem pentru studenți un alt tip de educație, nonformală.  Intenționăm ca, în decurs de un an, să invităm 10 ambasadori care să le vorbească studenților pe diferite teme legate de leadership”, a declarat în deschiderea evenimentului rectorul Universității „Dunărea de Jos”, Iulian Bîrsan.

Motivul pentru care seria prelegerilor a fost inaugurată de Excelența Sa doamna Thenjiwe Mtintso,  îl constituie faptul că luna martie reprezintă luna drepturilor omului în Africa de Sud, iar ziua de 8 Martie celebrează femeia și, implicit, drepturile acesteia.

„Scopul nostru principal este să deschidem o linie de colaborare între Universitatea Dunărea de Jos din Galați și universități din Africa de Sud”, a declarat Excelența Sa, doamna Ambasador: „Esențial este să construim punți de înțelegere și să demolăm zidurile ce opresc dezvoltarea tinerilor, atât din România cât și din Africa de Sud. Așa cum spunea Nelson Mandela, viitorul le aparține tinerilor, însă el trebuie construit permanent.  Cel mai important slogan, care l-a făcut cunoscut pe Mandela este: Totul se află în mâinile tale!”.

În prezentarea făcută în faţa studenţilor și a elevilor de la liceele gălățene, înaltul oaspete a vorbit despre personalitatea lui Nelson Mandela, despre lupta sa pentru promovarea drepturilor omului, dar și despre Ubuntu, filosofie a poporului sud-african ce înglobează omenia și toate valorile ce țin de relațiile dintre oameni. „Ubuntu înseamnă, în același timp, solidaritate, umanitate, ospitalitate, generozitate”, a declarat înaltul oaspete amintind, totodată,  cu recunoştinţă,  sprijinul pe care România comunistă l-a acordat Africii de Sud în lupta pentru emancipare şi pentru apărarea drepturilor omului. ”În ciuda vremurilor grele pe care le traversa și România atunci,  prietenia, solidaritatea și sprijinul acordat  Africii de Sud au valorat foarte mult. O parte dintre tinerii sud-africani care au fost  studenți în România comunistă sunt astăzi miniștri în actualul guvern al Republicii Africa de Sud”, a mai spus Excelența Sa.
Esența filosofiei Ubuntu o constituie, în opinia doamnei Ambasador, ideea interdependenței umane: „Eu sunt pentru că tu mă vezi”.

În finalul întâlnirii cu studenţii, Excelența Sa doamna Thenjiwe Mtintso a precizat că se întrevede o colaborare între Facultatea de Arhitectură Navală de la Galaţi şi un departament al unei facultăți similare din Cape Town, precum și un schimb de profesori ce se va extinde  apoi și la nivelul studenților.



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved