Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

95.000 de pui de nisetru vor fi lansați, pe 2 iunie, în Dunărea inferioară

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este beneficiar al proiectului „Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile amenințate critic  lansați în Dunărea inferioară (2013 - 2015)”, finanțat prin Programul Operațional de Pescuit.

În cadrul celei de a doua etape a acestui proiect de importanță europeană, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va lansa în Dunăre, începând cu data de 02.06.2015, un  număr de 95000  de pui de sturioni din specia ameninţată critic nisetru, în două locuri speciale de lansare: Braţul Borcea, Km 39 / Stelnica și Dunăre Km 100 / Isaccea.

Activităţile de recepţie calitativă şi cantitativă a puilor de sturioni din specia nisetru, lansarea acestora şi recepţia serviciilor de marcare cu Codate Wire Tags (CWT) vor începe marți, 02.06.2015, la ora 10.00, în cadrul fermei piscicole a S.C. SturioFarm SA, punctul de lucru Tămădăul Mare, odată cu deschiderea  oficială a etapei a doua de lansare a puilor de sturioni din toate cele trei specii ameninţate critic: Huso huso - morunul, Acipenser stellatus – păstruga și Acipenser gueldenstaedtii  - nisetrul.

În prima etapă a proiectului pilot, demarat în 2013, au fost lansați în Dunăre 90000 de pui de sturioni, din cele trei specii amenințate critic (70000 de pui de morun, 10000 de pui de păstrugă și 10000 de pui de nisetru). Aceștia sunt marcați cu cipuri CWT pentru o monitorizare eficientă. În 2014, experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos” implicați în proiect au efectuat două acțiuni de evaluare a supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni lansați anterior. Totodată, în cadrul proiectului sunt implicați specialiști din țările riverane Mării Negre – Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia. Rezultatele preliminarii sunt de o importanță științifică remarcabilă, deoarece s-a reușit capturarea și  identificarea puilor lansați în Dunăre, în apele teritoriale românești, ale Ucrainei și ale Turciei.

Cea de-a treia etapă și ultima, de evaluare, din cadrul proiectului va avea loc în luna iulie 2015. Experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor definitiva un raport științific amplu asupra stării efectivelor de sturioni din cele trei specii amenințate critic, în contextul ecologic actual, și asupra măsurilor care se impun pentru salvarea acestor specii de la extincție.

În condițiile în care România este singura țară unde aceste specii se mai  regăsesc în mediul natural, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, folosind rezultatele obţinute în acest proiect pilot, va redacta o propunere de regulament  privind salvarea acestor specii  prin repopularea/popularea de susţinere a fluviilor din U.E. cu pui de sturioni. Propunerea va fi dezbătută, în luna septembrie 2015, cu specialiști ai Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică (CITES), ai Direcției Generale pentru Pescuit din cadrul Comisiei Europene și ai Societății Mondiale pentru Conservarea Sturionilor, urmând ca, după validare, să devină regulament european.



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved