Adunare generală și întâlnire de lucru în cadrul proiectului european FP7-SMARTYards
În perioada 07-09 octombrie 2014, în cadrul Laboratorului de Încercări de rezistență a structurilor din Departamentul de Inginerie Mecanică al Facultății de Inginerie din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați vor avea loc simultan două evenimente de nivel european: Workshop și General Assembly în cadrul proiectului european FP7-SMARTYards, în organizarea colectivului de cercetare „Rezistența materialelor avansate”, coordonat de Prof. dr. ing. Ionel Chirică, care este și coordonatorul instituțional UDJG al proiectului și a partenerului român NAVROM SHIPYARD Galați.
La eveniment vor participa 25 reprezentanți ai celor 20 parteneri din 9 țări europene (Germania, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Spania, Croația, România). Coordonatorul proiectului este Center of Maritime Technology din Hamburg din Germania, instituție de prestigiu în domeniul cercetării navale din Europa.
Proiectul FP7-SMARTYards are ca scop îmbunătățirea eficienței și productivității proceselor de proiectare și de construcție a navei. Ținta proiectului este de a crește productivitatea și a reduce costurile cu cel puțin 20% ca rezultat direct al proiectului, prin aplicarea rezultatelor cercetării în șantierele navale mici și mijlocii.
Principalele activități ale proiectului sunt: Metode și tehnici utilizate în activitatea de proiectare a navei; Pregătirea și planificarea producției; Controlul modelării; Sudarea și asamblarea; Materiale și procese de vopsire; Instalații și tehnici de întreținere, reparare și conversie; Materiale inovative și asamblarea lor; Procese de fabricație a structurilor navale.
Proiectul nu va dezvolta în totalitate noi tehnologii, ci va utiliza soluții aplicate în șantierele navale mari și în alte industrii. Aceste soluții vor fi adaptate la necesitățile șantierelor mici și mijlocii, implicând metodologii specifice care vor fi dezvoltate ca soluții de catalog, necesare șantierelor mici și mijlocii.
Componentele inovative ale proiectului european FP7-SMARTYards constau în integrarea perfectă a metodelor și tehnicilor utilizate în activitatea de realizare a navei din faza de proiectare până în faza de livrare, prin elaborarea de metodologii de proiectare adecvate și metode de fabricație avansate, adecvate șantierelor navale mici și mijlocii.
În cadrul evenimentului care va avea loc în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se vor discuta probleme legate de stadiul și rezultatele obținute până în prezent în proiectul FP7-SMARTYards (Developing Smart Technologies for Productivity Improvement of European Small and Medium Sized Shipyards), ale cărui activități se desfășoară în perioada 2013-2016.
Participanții la eveniment vor vizita facilitățile de cercetare ale Facultății de Inginerie (Laboratorului de Încercări de rezistentă a structurilor, Laboratorul de cercetări materiale polimerice) și Facultății de Arhitectură Navală (Bazinul de carene).
Reprezentanții celor 20 parteneri din Europa vor vizita Șantierul Naval Damen Galați, Șantierul naval NAVROM SHIPYARD Galați, alte facilități navale locale. În proiect sunt implicați trei parteneri din România: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați în calitate de dezvoltator tehnologic, Șantierul naval NAVROM SHIPYARD Galați și Șantierul naval Orșova, în calitate de utilizatori finali ai tehnologiilor.
În buna tradiție, aplicată de mult timp în cadrul Colectivului de cercetare „Rezistenta materialelor avansate”, coordonat de Prof. dr. ing. Ionel Chirică, în acest proiect sunt implicați și cercetători tineri. Aceștia provin de la studiile de masterat MSIM, precum și de la studiile de doctorat (domeniu Inginerie mecanică) ai profesorului Ionel Chirică, care au teme de cercetare aferente activităților din cadrul proiectului european FP7-SMARTYards, precum și din alte proiecte în derulare în cadrul colectivului de cercetare.