Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

„Când există diversitate, fiecare învață ceva despre celălalt”

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați sunt 16 studenți în anul pregătitor de limba română. Este o grupă multiculturală, dat fiind faptul că tinerii vin din Albania, Grecia, Egipt, Palestina, Siria, Turcia și Ucraina să studieze la Galați Inginerie, Administrație publică sau Medicină.

Coordonați de conf.univ.dr. Gina Necula, Prodecan la Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti, tinerii învață  limba română, dar și cunoştinţe de cultură şi civilizaţie. Dincolo de orele de curs, profesoara Gina Necula îi antrenează în acțiuni menite să le facă studenția mai frumoasă: săptămâna gastronomică, seri tematice, excursii.

Zilele trecute, câțiva dintre acești studenți au participat la o excursie în munții Bucegi, vizitând tot ce e mai important în zonă: Babele, Sfinxul, Castelul Peleș, Peștera Ialomiței. Pentru unii dintre ei, zăpada de la 2000 de metri altitudine a fost o premieră absolută, la fel drumul cu telecabina sau cu snowmobilul. 

Pentru Anastasia (Ucraina) a fost o excursie cu multe emoții: „Scopul principal a fost nu doar să vizităm obiectivele turistice, ci și să ne cunoaștem mai bine. Suntem atâtea nații, ne-am împrietenit și nu mai avem bariere între noi. Nu facem politică, ne înțelegem foarte bine unii cu alții și îi mulțumim doamnei Necula pentru șansa pe care ne-a oferit-o. Prima sa frază, când am ajuns la Bușteni, a fost: Iată România mea!”, povestește Anastasia.

Despre țara noastră nu știau mare lucru înainte, doar ”câteva date istorice”, spune Nikolai. „Ne-a plăcut mult natura, este extraordinară. A fost mai mult decât o excursie. Doamna profesoară ne-a dus acolo unde merge de obicei cu familia”, adaugă studentul.

„Cred că a fost o experiență bună pentru fiecare dintre noi. Fiind într-un grup în care se vorbea  doar limba română, la sfârșitul excursiei am învățat cu toții cuvinte noi” (Dayana - Ucraina).

„Mi-a plăcut că am făcut câte ceva nou în fiecare zi. A fost o excursie de neuitat. N-am să uit cum ne-am chinuit două ore să scoatem microbuzul din zăpadă. Am povestit  familiei mele cât de  frumos a fost, iar mama a spus că vrea să meargă și ea în Bucegi”, declară Haidar (Turcia).

Profesoara Gina Necula recunoaște că a meritat efortul: „Pentru mine este o binecuvântare faptul că lucrez cu studenții străini. Am învățat de la ei foarte multe despre toleranță, despre cultura fiecăruia, am învățat să le respect atât religia cât și regimul alimentar. Am învățat că pe lume există mai multe adevăruri și e bine ca fiecare să creadă în adevărul lui. Când există diversitate fiecare învață ceva despre celălalt. Mi-a făcut plăcere să impart cu ei un loc drag mie, am vrut să le arăt o altfel de Românie, la care, probabil, unii dintre ei nu ar fi avut acces. Cred că întotdeauna, cu dragoste față de oameni și cu entuziasm poți face lucruri frumoase. Pentru mine, scopul a fost să-i fac să vorbească între ei românește, altfel fiecare se duce la cămin și vorbește limba lui. Am experiența anilor trecuți și mă bucur când văd că foștii studenți din anul pregătitor au rămas prieteni, au păstrat legătura. Fiecare are povestea lui, unele mai triste, altele mai puțin triste. Îmi imaginez că e foarte greu să fii departe de casă, iar dacă am reușit timp de patru zile să-i fac să se simtă bine, să uite un pic de probleme, atunci e foarte bine”, conchide Gina Necula, o profesoară care, înainte de toate este Om – așa cum se recomandă pe pagina de Facebook: Om la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved