Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

DOCTOR HONORIS CAUSA

 

Senatul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a conferit, vineri, 4 iunie 2010, titlul academic de DOCTOR HONORIS CAUSA distinsului profesor doctor inginer Florea Chiriac, de la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.

Domnul profesor Florea CHIRIAC, personalitate marcantă a ingineriei termice şi frigorifice din România, dar mai ales unul dintre mentorii remarcabilului grup de cadre didactice şi cercetători ai Catedrei de Termotehnică de la Facultatea de Instalaţii a Universităţii Tehnice de Construcţii, a contribuit la extinderea relaţiilor de colaborare între cele două universităţi, prin intermediul cadrelor didactice şi cercetătorilor din domeniul instalaţiilor termice şi frigorifice. De ospitalitatea şi căldura sufletească a profesorului Florea Chiriac au beneficiat toţi colegii gălăţeni ajunşi la Facultatea de Instalaţii în contextul unor manifestări ştiinţifice interne sau cu participare internaţională, al susţinerii unor teze de doctorat, al unor vizite de studiu sau al obţinerii unor referinţe la un moment dat.

Domnul profesor Florea Chiriac a fost membru în 17 comisii de conferire a titlului de doctor unor ingineri de la Universitatea "Dunărea de Jos" (prima dată în mai 1983), a participat la susţinerea unor examene de specialitate în cadrul pregătirii prin doctorat (încă din sept 1977) după cum o serie de colegi gălăţeni au fost beneficiarii unor referinţe pozitive din partea sa, în cazul concursurilor pentru diferite posturi didactice. De menţionat este şi faptul că a fost membru în comisia pentru conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi domnului Acad. Prof. Marius Peculea.

Absolvent al Facultăţii de Instalaţii din Institutul de Construcţii Bucureşti, în 1960, şi al Facultăţii de Matematică a Universităţii Bucureşti, în 1970, profesorul Florea Chiriac începe cariera universitară la Institutul de Construcţii din Bucureşti, parcurgând toate etapele, devenind în 1980 profesor universitar. În perioada 1966 - 1968 a efectuat un stagiu de perfecţionare la Technische Hochschule Aachen, Lerstuhl für Wärmenbentragung und Klimatechnik, ca bursier DAD al Academiei de Schimb Germană.

Din anul 2008 este admis profesor universitar consultant la catedra de Termotehnică a Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Se menţionează, de asemenea, activitatea de Visiting Professor în 1994 la Tokio University - Japonia şi din 2008 până în prezent la University of Arizona, Campus Phoenix S.U.A.

Domnul profesor Florea Chiriac a susţinut activităţi didactice, de predare şi aplicative, la disciplinele Termodinamică tehnică, Transfer de căldură şi masă, Instalaţii frigorifice şi pompe de căldură, etc.

În ceea ce priveşte activitatea de cercetare, aceasta s-a concretizat în elaborarea a 157 studii, lucrări şi rapoarte de cercetare privind transferul de căldură şi masă în echipamentele instalaţiilor de frig şi climă, studiul proceselor şi echipamentelor din instalaţiile termice şi frigorifice, precum şi studiul proceselor fundamentale de termodinamică şi transfer de căldură în construcţii şi instalaţii. Dintre acestea se remarcă publicarea a 102 titluri, din care 18 cărţi publicate în edituri din România (Academiei tehnică, Didactică şi Pedagogică, MATRIX), 6 articole apărute în reviste internaţionale (ISI), 14 articole publicate în reviste din România, 23 comunicări la congrese şi Simpozioane din România, obţinerea a două brevete de invenţie (Instalaţia frigorifică pentru produs gheaţă cu energie solară şi procedeu şi instalaţie de recuperare a căldurii din ape cu potenţial termic scăzut) precum şi participarea în calitate de director sau coordonator a 10 proiecte de cercetare RELANSIN, MENER, CNC şi CEEX.

Un prim domeniu în care domnul profesor Florea Chiriac a iniţiat şi dezvoltat activităţi de cercetare ştiinţifică a vizat aspecte referitoare la studiul şi utilizarea eficientă a instalaţiilor frigorifice sau termice cu absorbţie sau resorbţie alimentate cu energie solară, geotermală, ape tehnologice reziduale pentru prepararea apei calde menajere, cercetări concretizate prin realizarea unui pilot experimental sau industrial şi a două brevete de invenţie.

Un alt domeniu ce a constituit permanent o preocupare a profesorului Florea Chiriac este cel legat de optimizarea schimbătoarelor de căldură cu mini sau micro canale, utilizate în instalaţiile frigorifice, în special condensatoare şi vaporizatoare, în scopul furnizării elementelor de proiectare, calcul şi miniaturizare a unor tipuri speciale de instalaţii frigorifice folosite la automobile sau în micro-electronică.

Una dintre direcţiile urmate de profesorul Chiriac de-a lungul a peste 40 de ani de carieră universitară a fost aceea a îndrumării şi coordonării cercetărilor ştiinţifice iniţiate şi dezvoltate de către mai tinerii săi colaboratori, studenţi sau doctoranzi. În acest sens sunt de amintit cele 21 de teze finalizate sub conducerea sa, printre care profesorii universitari Robert Gavriliuc, Gabriela Ţârlea, Stănescu Dan Paul, Călin Zamfirescu (SUA) ş.a.

Absolut remarcabilă a fost implicarea profesorului Chiriac în activitatea catedrei, facultăţii şi Universităţii Tehnice de construcţii din Bucureşti (UTCB). Astfel:

  • v 1970 - 1972 Prodecan al Facultăţii de Instalaţii;
  • v 1979 - 1980 Şeful Catedrei de Termotehnică;
  • v 1980 - 1985 Prorector al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti;
  • v 1985 - 1990 Rector.
  • v 2000 - 2008 Şeful Catedrei de Termotehnică

Din lista de lucrări, se disting 18 cărţi publicate în edituri din România (Ed. Academiei, Tehnică, Didactică şi Pedagogică, Matrix), 6 articole publicate în reviste internaţionale cotate ISI, 14 articole publicate în reviste din România, 23 de comunicări la congrese internaţionale, cu recenzii, cuprinse în volumele conferinţelor, 31 de comunicări la congrese şi simpozioane din România, 2 brevete de invenţie.

Pe lângă activitatea didactică şi de cercetare, şi datorită meritelor ştiinţifice şi manageriale, profesorul Florea Chiriac este afiliat la o serie de organizaţii, prezentate mai jos, unde este implicat cu responsabilităţi onorante:

  • v 2003 - Membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (A.S.T.R.);
  • v 2003 - Secretarul Secţiei "Inginerie mecanică" a A.S.T.R.
  • v 1992 - Membru si din 2007 FELLOW al Societăţii Americane de Ingineri pentru Încălziri, Frig si Aer Condiţionat - ASHRAE [singurul Fellow din România]
  • v 1992 - Preşedintele Asociaţiei Generale a Frigotehniştilor din România (A.G.F.R.).
  • v 1990 - Reprezentant al României la Federaţia Europeana de Frig si Aer Condiţionat (REHVA).
  • v 1996 - Reprezentatul României la Institutul Internaţional al Frigului (IIR).
  • v 2003-2008 - Preşedinte al Patronatului Frigului si Aerului Condiţionat din România (P.F.A.C.R.).
  • v 2004-2006 - Preşedinte DANUBE ASHRAE CHAPTER, filiala pentru Europa Centrala si de Sud-Est a SOCIETATII AMERICANE DE FRIG, INCALZIRI SI AER CONDITIONAT-ASHRAE[ fondatorul Chapter-ului]
  • v 2008-2009 - Vice Chair al ASHRAE Region at Largi [RAL] pt. Research Promotion Commitee si membru in Research Promotion Commitee al societăţii centrale ASHRAE.

Profesorul Florea Chiriac a primit şi o serie de distincţii, după cum urmează:

  • v Certificate de excelenţă [de 3 ori] al Societăţii Americane - ASHRAE
  • v Certificat de Excelenţă al Societăţii Americane de Inginerie Mecanică - ASME
  • v Certificat de Excelenţă al Universităţilor din Timişoara, Cluj si a Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România - AIIR
  • v Diploma şi Medalia de AUR a Federaţiei Europene a Societăţilor de Încălziri, Aer Condiţionat si Frig - REHVA, singurul deţinător din România si printre cei 4 din Europa.

 




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved