Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Doctor honoris causa pentru profesorul Boris Rubinsky, de la Berkeley University

Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați se va reuni luni, 19 octombrie 2015, într-o ședință festivă, în vederea decernării titlului academic de doctor honoris causa domnului Boris Rubinsky, profesor la Universitatea din Berkeley, California, Departamentul de Inginerie Mecanică, Departamentul de Bioinginerie.

Activitatea științifică a prof. Rubinsky  cuprinde un domeniu larg de cercetări, de la analize numerice, la proiecte de aer condiționat, sudură la stațiile spațiale, criobiologie, criogenie în chirurgie, bioelectronică, imagistică medicală. A publicat peste 300 articole în reviste de mare prestigiu, are peste 50 patente internaționale; factorul „h” stabilit de GOOGLE SCHOLAR este „63”.

Activitatea de cercetare a dlui prof. Boris Rubinsky a fost apreciată prin numeroase distincții, precum: în 1988, Larson Memorial Award from the American Society of Mechanical Engineers for „outstanding performance within ten to twenty years after graduation”; în 1994, Best paper Award JSME (Japan Society for Mechanical Engineering); între 1995-1997, președinte al „American College of Cryosurgery”; alegerea sa Fellow of the American Association for the Advancement of Science  în 1996; premiat cu Heat Transfer Memorial Award, ASME, în 1996; ales Fellow AIMBE (American Institute of Medical and Biological Engineers) în 2000; premiat cu 2002 R&D 100 Award, pentru „one of the 100 most technologically significant new product of the year”; ales în  2003, „Technology R&D Stars of the Year” de Industry Week;  premiat în 2007 cu „Gold Award” de la International Society of Cryosurgery; invenția  referitoare „Irreversible electroporation” a fost aleasă drept „Technology of the Year” by NASA’s Tech Brief, 2007; a primit MEDAL OF ASME Heat Transfer Division 75 years Anniversary Medal în 2013.

În completare la activitatea de cercetare, domnul prof. Boris Rubinsky a fost  activ în traducerea invențiilor sale pentru utilizarea în industrie. Din acestea citez câteva: Invenția referitoare la monitorizarea imagisticii medicale prin cryosurgery a condus la constituirea companiei CRYOMEDICAL SCIENCES, care este o companie de sisteme de chirurgie multi-sonde. Compania a devenit o companie NASDAQ în 1992. Pe baza activității în ANTARCTICA a fost creată firma „AF Protein and Aqua Bounty” 1994; Firma SPECTROS, ce este prezentă la Bursa din Londra, a fost creată pe baza invenției sale referitoare la imagistică optică. Tehnologia referitoare la ELECTROPORATION IREVERSIBILA a fost valorificată prin ONCOBIONIC.

În urma vizitei dlui prof. Boris Rubinsky în Antarctica, în cadrul unei expediții la care a studiat fenomenul de supraviețuire a peștilor și apoi supraviețuirea broaștelor în atmosfera de îngheț, a descoperit proprietățile crioprotective ale proteinelor antiîngheț ale peștelui din Antarctica și folosind MRI în timp real în broaștele vii a arătat calea neuzuală în care supraviețuiesc broaștele la îngheț. Această descoperire a condus la primul transplant de organ conservat prin îngheț. Aceasta descoperire a condus pe prof. Rubinsky și la o nouă arie de cercetare și anume ELECTROPORAREA, PERMEABILIZAREA CELULELOR cu câmp electric înalt.

În încercarea ca organismele de inginerie genetică să devină tolerante la frig și îngheț, profesorul Rubinsky a dezvoltat primul cip de electroporare, care este parte din ceea ce este cunoscut astăzi sub denumirea de „lab-on a chip”.  Prof. Rubinsky a recunoscut că există parametrii electrici care pot cauza o selecție moleculară a celulelor moarte, fără efecte termice.

Inspirat de munca sa de electroporare și munca sa în ablația țesutului cu crioterapie, a inventat domeniul de Electroporation Ireversibila Netermică (NTIRE). Prima testare clinica a avut loc în 2008, astfel că astăzi „NTIRE” este considerată una dintre cele mai promițătoare tehnici de ablație de noi țesuturi.

Este demn de subliniat faptul că mii de tipuri de cancere netratabile, ca de exemplu cancerul de pancreas, se tratează azi cu succes cu „NTIRE”. Succesul invențiilor sale au determinat ca dl prof. Rubinsky să devină o personalitate, implicată în cercetarea mondială. Colaborarea cu oameni de știință din toată lumea a generat prima „wireless medical imaging with ultrasound”, „radiofrequency detection of internal bleeding” , „cognition analysis watches, 3-D printing of biological organs”. Rezultatele activității de cercetare a domnului prof. Rubinsky este prezentată în peste 150 de site-uri de internet, prezentate și în CV–ul existent.

Rezultatele  cercetării sunt prezentate în 291 reviste clasificate ISI, 66 articole și abstracturi in proceedings de conferințe, capitole în 66 cărți de prestigiu, apărute în diverse edituri.
          
Activitatea dlui prof. Rubinsky a constat si în cea de business, de producție, bazate pe aplicarea invențiilor domniei sale. Citez companiile în care a activat, activează si le coordonează:
Co-fondator al companiei Cryomedical Sciences; Co-fondator al companiei A/F Protein;
Companiile Aqua bounty, Spectros, American Medical Procedures, Excellin Life Sciences, Oncobionic, Zeltique.

Domnul prof. RUBINSKY a publicat 4 cărți, a condus 48 de studenti în elaborarea tezei  de McS și 38 de studenți în elaborarea tezei de PhD. Dintre lucrările studențești, 5 lucrări au fost premiate la nivel național de diverse societăți si fundații.

Domnul Profesor Boris Rubinsky, prin activitatea sa științifică excepțională, reprezintă un om de știință de talie mondială, care face cinste poporului american, poporului din Israel, dar și României prin faptul că s-a născut pe aceste meleaguri. Este o onoare pentru școala românească și îndeosebi pentru Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Ne bucurăm că Facultatea de Medicină și Farmacie și Facultatea de Inginerie au avut inițiativa de a propune Senatului universitar să acorde dlui profesor Boris Rubinsky înaltul titlu academic de doctor honoris causa. Domnul profesor Rubinsky a declarat de mai mult timp că dorește să inițieze cooperări cu România și, implicit, cu specialiștii și studenții Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Este o oportunitate, iar, în perioada următoare, chiar vor fi stabilite programele concrete de cooperare.

Ceremonia se va desfășura în sala D12 (Corp D, Str. Domnească nr. 111), începând cu ora 12.00.



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved