Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Domnul profesor Petru Alexe - Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Pe 26 septembrie, în cadrul unei festivități conduse de doamna Sevastița Muste, decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, domnul prof. dr. ing. Petru Alexe a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Iată, în continuare, textul integral al Laudatio citit în deschiderea festivității desfășurate la Cluj-Napoca:

Laudatio

Privind opera ştiinţifică şi activitatea domnului Profesor dr. Ing. PETRU ALEXE,
Preşedintele Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România, Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi,
în vederea acordării titlului de „DOCTOR HONORIS CAUSA”
al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca,

Stimate domnule decan Petru Alexe,
stimaţi membri ai Senatului,
distinşi oaspeţi,
dragi colegi şi studenţi,

„OMUL pe care noi, astăzi, l-am invitat spre a-l aprecia şi cinsti reprezintă pentru USAMV CLUJ, în general, iar pentru FSTA, în special, un model de luptă, de reuşită, de generozitate şi de bunătate. Ne putem întreba, deci, OMUL şi OPERA sau OPERA şi OMUL? În această situaţie, cele două componente definesc o viaţă de om dedicată învăţământului, cercetării, profesiei, cu care, în multe momente, s-a identificat, definirii şi formării instituţiilor din industria alimentară.

Îmi revine deosebita onoare de a prezenta personalitatea celui căruia astăzi i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca – domnul profesor doctor Petru Alexe – decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Această dată de 26 septembrie 2013 va rămâne înscrisă cu litere de aur în palmaresul evenimentelor comunităţii noastre academice. Şi acest lucru, din două motive:
  • Primul, se referă la faptul că propunerea de acordare a titlului de DHC – cel mai înalt titlu academic – D-lui Prof.dr. Petru ALEXE este prima de acest fel, din partea celei mai tinere facultăţi din USAMV Cluj-Napoca;
  • Al doilea, se referă la faptul că Dumneavoastră, Domnule Profesor Petru ALEXE, prin ideile pentru care militaţi referitor la colaborarea,  conclucrarea şi întărirea  comunităţilor academice cu profil alimentar din România, aţi reprezentat un suport moral şi nu numai, în ultimii ani pentru specializările de industrie alimentară din USAMV Cluj, în drumul lor – firesc, de altfel – de dezvoltare continuă.

Domnule Profesor, Onoraţi invitaţi,

Istoria este scrisă de oameni, dar, înainte de a fi scrisă, ea este „înscrisă” în destinul individual şi colectiv al lor. Din acest motiv, faptele istoriei rămân – veacuri de-a rândul – în conştiinţa colectivităţilor fie ca momente de bucurie sau de restrişte, dar, cu  certitudine, ca momente de  reflecţie, pentru cei care vor veni după noi. Acesta este motivul pentru care faptele noastre de azi ne responsabilizează pentru mâine, ne obligă, pentru că, mai târziu, acestea ne vor salva sau ne vor condamna, aici sau în altă parte.

Istoriei, care este alcătuită din  „mărturii despre oameni şi evenimente”, îi scapă un singur lucru:  trăirile şi intensitatea cu care oamenii trăiesc evenimentele. Aceste trăiri aparţin trecutului – marcându-l – dar, aparţin, în egală măsură, şi viitorului ca şi consecinţe. Pentru ca nu există viitor, fie el individual sau colectiv, care să nu ţină seama de trecut.

Întrebarea care se ridică este: Ce aparţine, atunci, prezentului? Prezentul are la îndemână „reflecţia” asupra trecutului şi, pe baza acesteia „proiecţia” viitorului. Să-l analizeze responsabil şi obiectiv, eliminând patimile şi erorile trecutului pentru a clădi un viitor, dacă nu „mai bun”, cel puţin „mai normal”.

Dragi invitaţi, poate că vă întrebaţi şi, pe bună dreptate, de ce era nevoie de această introducere „atipică” pentru acest eveniment solemn? Pentru că  în faţa d-voastră se găseşte OMUL care, înţelegând trecutul domeniului pe care-l slujeşte, şi-a pus toată energia în slujba clădirii unui viitor mai sigur atât pentru  „aliment” cât mai ales pentru „consumator”.  Este omul care a încercat să adune energiile creatoare ale acestui domeniu, vital pentru existenţa noastră biologică şi nu numai.

Domnul profesor dr.  Ing. Petru ALEXE este un „om atipic” pentru formaţia  inginerească, de o rară sensibilitate sufletească, „un suflet mare” capabil să îmbrace informaţiile reci şi abstracte ale domeniului ingineresc în veşminte inspirate, capabile nu numai sa te „lumineze” dar şi să te „ilumineze”!

Este un adevarat dascăl! Din acest motiv am ţinut să prezint în faţa comunităţii noastre academice, mai întâi „omul” şi abia apoi pe specialistul şi profesionistul Prof. dr. ing. Petru ALEXE.

Onoraţi invitaţi,

Domnul profesor doctor Petru Alexe s-a născut la data de 30 aprilie 1954. Este absolvent al  Facultăţii de Industrii Alimentare, Acvacultură şi Pescuit din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, secţia Tehnologia şi chimia produselor alimentare, promoţia 1983. După absolvirea facultăţii este inginer stagiar tehnolog în industria cărnii şi inginer în cercetare fundamentală şi aplicativă în industria alimentară, la Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Din 1986 este cadru didactic la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi iar în anul 1995 susţine doctoratul în Tehnologii şi echipamente în industria alimentară, domeniul Inginerie industrială. Trecând prin toate gradele didactice, de la asistent, şef de lucrări şi conferenţiar din 2000 este profesor universitar, titularul disciplinelor de Tehnologia cărnii, Proteine din surse neconvenţionale, Proiectare şi promovare produse noi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Activitatea publicistică didactică şi de cercetare ştiinţifică este extrem de bogată, concretizată în publicarea a 22 de cărţi în edituri centrale, 8 în edituri locale şi una în străinătate, peste 165 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate şi 62 contracte de cercetare, dintre care 15 în calitate de director de proiect, a colaborat la obţinerea a 30 de produse noi, fiind autor a 5 brevete de invenţie.
Aportul deosebit al Domnului Profesor dr. Petru ALEXE la dezvoltarea cunoaşterii în domeniul ingineriei alimentare şi a domeniilor conexe sunt recunoscute la nivel naţional şi internaţional, fiind membru în  diverse asociaţii, organisme, comisii sau comitete, după cum urmează:
  • Preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din Romania – din învăţământ, cercetare şi producţie – (A.S.I.A.R.), începând cu înfiinţarea acesteia în anul 2009 – asociaţie al cărei promotor a fost;
  • Membru în Consiliul Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA),  din anul 2009 şi vicepreşedinte al acestui for naţional din 2013;
  • Membru în Comitetul Ştiinţific al Conferinţei Internaţionale a Francofoniei, organizată de Societatea de Chimie (CoFROCA) – Orleans, Franţa, din anul 2010;
  • Membru în Comitetul Ştiinţific al Simpozionului internaţional „New challenges in food chemistry”, Constanţa, 2010;
  • Membru al Comitetului Ştiinţific, organizator şi editor al Conferinţei Euroaliment, începând cu ediţiile 2003 până în prezent;
  • Membru al Comitetului Ştiinţific al Simpozionului Internaţional organizat de Universitatea Transilvania din Braşov, ediţiile 2010, 2011, 2013;
  • Membru în colectivul de redacţie al revistei Romanian Journal of Food Science;
  • Membru (prin Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi) în Federaţia Europeană de Ştiinţa şi tehnologia alimentului EFFOST (European Federation of Food Science and Technology).

Dintre activităţile profesionale şi funcţiile administrative pe care le-a avut  şi/sau le are Domnul Profesor dr. Ing. Petru ALEXE, amintim:
  • Între anii 1984 – 1994 a fost Director coordonator al staţiilor de microproducţie ale Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor;
  • Îndrumător de lucrări pentru obţinerea gradului didactic I în învaţământ între 1998 – 2013 şi preşedinte de comisii pentru susţinerea acestora;
  • În perioada 1999 – 2004 ocupă funcţia de prodecan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor;
  • Din anul 2004 este decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi;.
  • Este Director de specializare – 2 la nivel de licenţă: Tehnologia şi controlul calităţii produselor alimentare, Ingineria produselor alimentare şi una de master – Ştiinţa şi ingineria alimentelor;
  • Membru al Consiliului Naţional de Acreditare  Titluri, Diplome şi Certificate Universitare – CNATDCU – între anii 2006-2010;
  • Din anul 2006 este conducător de doctorat în domeniul Ştiinţe inginereşti, aducându-şi o importantă contribuţie la dezvoltarea şi menţinerea unei puternice şcoli doctorale la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentului din Galaţi;
  • Din anul 2006 şi până în prezent este Expert evaluator permanent al Comisiei Ştiinţe Inginereşti II din cadrul Agenţiei Naţionale de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior – ARACIS, calitate în care a contribuit la creşterea calităţii învăţământului superior românesc de tehnologii alimentare.

Ca o îmbinare fericită a celor două laturi ale preocupărilor sale profesionale - didactică şi ştiinţifică - este responsabilitatea pe care o are ca şi  Coordonator al Şcolii doctorale de Ingineria produselor alimentare şi Inginerie industrială (subdomeniul Tehnologii şi echipamente de industria alimentară). În această calitate, a direcţionat dezvoltarea studiilor doctorale nu numai pentru acumularea unor cunoştinţe necesare elaborării tezei de doctorat, ci şi pentru formarea de competenţe complementare, asumarea responsabilităţii abordării şi elaborării de tematici şi programe de cercetare bazate pe creativitate şi inventivitate care să plaseze atât instituţia coordonatoare cât şi resursa umană în topul cercetărilor din domeniul ingineresc alimentar.
Sub coordonarea domniei sale au fost finalizate peste 60 lucrări de disertaţie şi peste 200 proiecte de diplomă.

În calitate de conducător de doctorat, profesorul Petru Alexe, în perioada 2006 – 2013 a condus un număr de 20 de doctoranzi dintre care 11 au obţinut deja titlul ştiinţific de doctor în Ştiinţe inginereşti făcând parte, în calitate de preşedinte, din 120 comisii de susţinere publică a tezelor de doctorat.

Ca o recunoaştere a aprecierii deosebite, de care se bucură activitatea profesională a Domnului Profesor Petru ALEXE, sunt distincţiile şi premii acordate şi anume:
  • Doctor Honoris Causa al Universităţii Oradea (iunie 2010)
  • Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (18 noiembrie 2010)
  • Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara ( 27 mai 2013)
  • Diploma de Onoare a Societăţii de Chimie - 2009
  • Premiul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu” pentru lucrarea Alimente Ecologice (coautor) - 2009
  • Premiul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” pentru lucrarea „Manualul Inginerului de Industrie Alimentară” (coautor) - 2004
  • Premiul Meritul pentru Învăţământ gr. II, 2004.

Activitatea competentă de dascăl şi cercetător, precum şi capacitatea domniei sale în formarea şi coordonarea colectivelor de cercetare s-au îmbinat în mod armonios cu preocuparea de formare de specialişti de valoare în domeniul tehnologiilor alimentare, evidenţiindu-se ca un adevărat exemplu de implicare şi dăruire în slujba învăţământului şi cercetării.

Beneficiind de rezultatele ştiinţifice obţinute de înaintaşi şi de experienţa acestora, profesorul Petru Alexe a devenit nu numai un strălucit continuator ci şi un veritabil conducător de şcoală unde s-au format numeroase cadre didactice, cercetători şi doctoranzi. Datorită eforturilor susţinute ale domniei sale, pentru ca inginerul din industria alimentară să îşi ocupe locul meritat în societatea noastră, s-a reuşit introducerea distinctă a domeniului „Ingineria produselor alimentare” în cadrul domeniului fundamental „Ştiinţe Inginereşti”.

Fidel cauzei de respectare profesională a statutului de inginer tehnolog, domnul profesor universitar doctor inginer Petru Alexe, este iniţiatorul şi preşedintele Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România – din învăţământ, cercetare şi producţie -, A.S.I.A.R., asociaţie care are ca scop promovarea industriei alimentare şi a specialiştilor de industrie alimentară din România, având printre obiective atât iniţiative legislative în relaţia cu guvernul şi parlamentul pentru situarea industriei alimentare între priorităţile economice ale României, cât şi implicarea directă în activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare şi transfer tehnologic

În calitate de expert evaluator permanent al Comisiei Ştiinţe Inginereşti II din cadrul Agenţiei Naţionale de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a participat la evaluarea şi promovarea programelor de studii ale universităţilor din România, contribuind la promovarea unui învăţământ performant bazat pe criterii de calitate şi eficienţă a actului educaţional.

Având în vedere prestigioasa carieră profesională, studiile de o înaltă ţinută ştiinţifică, pe care le-a efectuat în decursul anilor, întreaga activitate în slujba ingineriei alimentare, Consiliul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a înaintat Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca propunerea şi Senatul a decis acordarea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA distinsului profesor doctor inginer Petru Alexe.

Domnule profesor DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, vă doresc sănătate şi putere de muncă şi fie ca acest moment festiv să constituie impulsul unei bune colaborări şi în continuare.

Suntem convinşi că prin aceasta înaltă distincţie conferită Domnului Petru Alexe, Universitatea noastră va fi mai bogată spiritual şi profesional iar personalitatea domnului profesor, cred eu, ca se îmbină în mod fericit cu prestigiul instituţiei noastre.

Profesor universitar dr. ing. Sevastiţa Muste - Decan FSTA - USAMVCN



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved