EDUCAŢIE UNIVERSITARĂ PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂŢI
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) anunţă lansarea locală, la Galaţi, a proiectului naţional „Dezvoltarea şi implementarea unui program - pilot integrat pentru creşterea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi", proiect care se derulează pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 noiembrie 2010.
Evenimentul se va desfăşura vineri, 18 martie 2011, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi este ultimul dintr-o serie de evenimente locale de lansare a proiectului. Alături de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi mai sunt implicate în proiect alte două universităţi din ţară (Universitatea Valahia din Târgovişte şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu), The Red Point, Gold Agama Consulting şi Uniunea Naţională a Tuturor Studenţilor din România.
Obiectivul proiectului este crearea de oportunităţi pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie în cadrul învăţământului superior de nivel licenţă şi master, prin dezvoltarea şi implementarea unui program-pilot integrat pentru asistarea persoanelor cu dizabilităţi. Acest program pilot va fi implementat, pentru început, în cele trei universităţi partenere în proiect.
"Considerăm că un astfel de program-pilot este o şansă unică nu numai pentru universitatea noastră ci şi pentru întreg sistemul de învăţământ superior din România. De aceea, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi îşi propune să folosească toate resursele disponibile pentru buna desfăşurare a proiectului şi pentru îndeplinirea obiectivelor sale. Vom colabora cu ceilalţi parteneri pentru a transforma această iniţiativă într-un exemplu demn de urmat şi pentru alte instituţii de învăţământ.", a declarat prof.dr. Daniela Şarpe, reprezentanta Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.
Proiectul va contribui la creşterea nivelului de calificare şi la îmbunătăţirea competenţelor studenţilor şi tinerilor absolvenţi, promovându-se în acest sens o abordare inovativă cu ajutorul instrumentelor IT. Se urmăreşte, totodată, şi creşterea calităţii şi relevanţei programelor de studii universitare pentru integrarea studenţilor pe piaţa muncii, ca efect pe termen lung.
„Odată cu evenimentul de la Galaţi se încheie seria de lansări locale prin intermediul căreia ne-am propus să promovăm cât mai bine această iniţiativă atât la nivelul universităţilor cât şi la nivelul altor entităţi interesate. Cu această ocazie facem apel şi la asociaţii de profil, organizaţii non-guvernamentale şi la toţi cei care sprijină persoanele cu dizabilităţi să ne susţină în implementarea cu succes a acestui proiect. Publicul nostru ţintă este format din 300 de studenţi cu dizabilităţi care vor fi formaţi pentru utilizarea instrumentelor IT în procesul de învăţare cu sprijinul cadrelor didactice şi al asistenţilor şi mentorilor educaţionali." a declarat Andrei Linu, manager de proiect MECTS.
Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013, şi se înscrie pe Axa prioritară 1 - „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere", Domeniul Major de Intervenţie: 1.2 - „Calitate în învăţământul superior".