Galațiul va deţine preşedinţia ARIP pentru următorii patru ani!
La ultimul Congres Naţional de Istorie a Presei, organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) la Timişoara, a fost ales şi noul preşedinte al Asociaţiei, în persoana lui Cătălin Negoiţă, lect. univ. dr. la Facultatea de Litere. Negoiţă devine astfel al doilea preşedinte din istoria ARIP, după prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Universitatea „Babeş-Bolyai", Cluj Napoca, ales de la înfiinţarea instituţiei.
Propunerea de numire a fost votată aproape în unanimitate de cei peste 70 de membri ai ARIP, academicieni, cercetători, profesori universitari. „Este o realizare pentru Galaţi, pentru că certifică faptul că învăţământul jurnalistic de la Facultatea de Litere a Universităţii Dunărea de Jos din Galați este bine cotat. Toate manifestările ştiinţifice şi iniţiativele legate de domeniu au loc, de ceva vreme încoace, doar peste munţi, în Cluj, Timişoara, Arad, Oradea. Se mai întâmplă lucruri la Craiova şi Piteşti. Însă în zona noastră, cu excepţia Bucureştiului, practic Galaţiul este singurul centru universitar care se mai preocupă de organizarea unei conferinţe de specialitate – Cultura şi presa în spaţiul european, ajunsă deja la a VIII-a ediţie", a declarat Cătălin Negoiţă, preşedintele ARIP. Tot el mai spune că a militat pentru revitalizarea spiritului ARIP, refacerea site-ului, implicarea asociaţiei în toate manifestările culturale organizate în regiunile istorice şi în toate statele din jurul României, în care ARIP are filiale.
Cătălin Negoiţă, fost jurnalist, cu o vastă experienţă, inclusiv la cotidianul Viaţa Liberă, om de televiziune, lector la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism şi director al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi, este preşedintele Conferinţei Cultura şi Presa în Spaţiul European şi cel care îi iniţiază pe studenţii gălăţeni în politologie, doctrine politice, istorie, istoriografie şi tehnici de televiziune.
Asociaţia Română de Istorie a Presei este o organizație ce reuneşte academicieni, cercetători, profesori universitari pasionaţi de studiile în domeniul istoriei presei. Asociaţia, fondată în 2007, coordonează preocupările universitare și extra-universitare deja existențe în cadrul disciplinei, în vederea favorizării cunoașterii acesteia și a constituirii unei comunități științifice de specialitate.