Holul Universității găzduiește Campionatul Național de Navomodele machete
În holul Universității „Dunărea de Jos” din Galați este deschisă expoziția cu lucrările participante la ediția din acest an a Campionatului Național de Navomodele, clasa C, Machete. Organizată de Federația Română de Modelism, membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu CSU Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, sub egida Ministerului Tineretului si Sportului, competiția se desfășoară până sâmbătă, 4 iulie.
La această ediție, a treia organizată la Galați, sunt înscrise în concurs peste 270 de machete aparținând sportivilor din șapte cluburi din țară.
Gălățenii participă cu 20 de lucrări în concurs. După cum aflăm de la directorul competiției, Daniel Ciosu, afișarea rezultatelor va avea loc vineri, 3 iulie, iar festivitatea decernării premiilor va fi sâmbătă, 4 iulie, la ora 14.00.
Nicu Mitu, arbitru categoria I, ne oferă câteva detalii legate de criteriile de arbitraj: „Clasa generală C, de construcții machete, cuprinde machete statice de vitrină, împărțite pe subclase: C1- nave fără mașini (corăbii), C2 - nave cu mașini (vapoare comerciale, militare), clasa C3 – secțiuni transversale, C4 - minimachete, C5 - modele în sticlă, C6 - kituri (din plastic sau carton). Fiecare categorie se punctează separat. Scara de construcție a machetelor poate fi de la 1/250 până la 1/24 sau chiar 1/10. Arbitrii apreciază atât aspectul navelor – arhitectura frumoasă, cât și volumul de muncă, reperele, detaliile. La o primă vedere, toate machetele sunt frumoase, pentru că sunt miniaturi, însă pentru jurizarea lor trebuie apreciată în primul rând documentația, cât de bine e pusă la punct și cât de mult a fost respectată. Ideal este ca toate piesele să fie reproduse fidel, însă, la scara 1/100, de exemplu, cum poți reproduce un șurub? Performanța constă în a reproduce cât mai exact un număr cât mai mare de elemente”.
Punctajul maxim care se poate obține este de 100. Între 100 și 95 de puncte se acordă medalie de aur. La ediția precedentă, CSU Galați a câştigat cinci titluri de campion, precum şi o serie de medalii la individual.
Aceste competiții se organizează an de an, pentru ca modelismul să câștige adepți în rândul tinerilor. „Un hobby nu se lasă moștenire. Bricolajul se face doar dacă ai pasiune”, afirmă Nicu Mitu, adăugând: „Holul monumental al Universității Dunărea de Jos din Galați este ideal pentru astfel de evenimente. Vine lumea, vizitează – e foarte important ca expoziția cu machete să aibă un impact cât mai mare în rândul publicului”.
La campionatul mondial, care se organizează din doi în doi ani, se califică machetele campioane la nivel național. În 2014, Campionatul mondial de navomodele s-a desfășurat în Bulgaria, iar anul viitor sunt șanse mari să îl găzduim la Galați.
Expoziția de machete poate fi vizitată în holul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, până sâmbătă inclusiv, între orele 8.00 și 20.00.