Biblioteca „V.A. Urechia" din Galaţi organizează, în cadrul proiectului „Oameni în memoria Galaţiului", pe perioada lunii mai a anului curent, miniexpoziţii dedicate personalităţilor aniversate în această lună. Printre aceştia se regăseşte profesorul emerit, doctor inginer Iosif Egri, fondatorul Institutului Mecano-Naval şi, totodată, conferenţiar şi director al acestui institut încă din 1951, anul înfiinţării acestei instituţii. După transformarea Institutului Mecano-Naval în Institut Politehnic (1955), Iosif Egri a devenit decanul, apoi rectorul acestei noi instituţii de învăţământ superior, funcţie pe care a deţinut-o până la 30 iunie 1974, urmare a deciziei de pensionare.
A fost profesorul cu cea mai îndelungată activitate de rector la Galaţi, a constituit primul corp profesoral de cadre didactice cu înaltă competenţă ştiinţifică şi didactică unde au activat personalităţi de frunte ale învăţământului superior românesc, printre care profesorii Dan Hulubei, Alexandru Guţu şi marele matematician Grigore Moisil; a dezvoltat baza materială a universităţii şi a înfiinţat primele cămine studenţeşti.
Profesorul inginer Iosif Egri a condus Catedra de Organe de Maşini, predând cursul de „Maşini de Ridicat şi Transportat Uzinale" şi a pus bazele unui laborator pentru măsurători de mare precizie. De asemenea, a desfăşurat o bogată activitatea de cercetare materializată în lucrări publicate printre care amintim: „Contribuţii la calculul randamentului scripeţilor de cablu", „Studiul tehnic şi economic al mecanismelor de ridicare în tambure şi palane", „Calculul randamentului şi bilanţului de energie al transmisiilor prin curele", „Stabilirea soluţiei optime a transmisiilor prin curele late din punct de vedere tehnic si economic".
Această bogată activitate a fost apreciată prin acordarea a peste 10 distincţii, medalii şi ordine ale muncii, printre care două cu o semnificaţie deosebită: conferirea titlului de „Profesor Universitar Emerit" (1974) pentru activitatea meritorie în domeniul instruirii şi educării studenţilor şi dezvoltării învăţământului şi culturii în ţara noastră, precum şi acordarea titlului de „Senator de Onoare pentru activitatea de rector al Institutului Politehnic din Galaţi" (1996).
Materialul este realizat de Biblioteca „V.A. Urechia" din Galaţi.
Fişa bibliografică poate fi consultată aici.