Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

MARTEC - Milestones in European Maritime Research

 

Timp de o zi, Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi a fost polul european al cercetării ştiinţifice în domeniul maritim. În cadrul Conferinţei internaţionale ,,MARTEC - Repere în cercetarea maritimă europeană", desfăşurată miercuri, 24 martie 2010, reprezentanţi ai Ministerelor şi Agenţiilor de Cercetare în domeniul maritim din ţări europene partenere în proiectul FP6 ERA-NET MARTEC: Germania, Franţa, Danemarca, Finlanda, Olanda, Belgia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Italia, Grecia, Islanda, Bulgaria, Albania şi România au expus starea cercetării în domeniul maritim şi mecanic în ţările de origine, strategiile şi planurile de acţiune pentru viitor în domeniul transportului maritim european, precum şi posibilităţi de cooperare cu unităţi de cercetare din România. De asemenea, şi-au exprimat interesul privind nivelul facilităţilor de cercetare existente în ţara noastră, pentru intensificarea acţiunilor de parteneriat cu România în domeniul transportului naval. S-a pus problema realizării de consorţii de cercetare maritimă în care să participe unităţi de profil din România, care să propună proiecte la Call-urile tematice lansate anual în cadrul Proiectului ERA-NET MARTEC, în care Universitatea ,,Dunărea de Jos" este partener. 

La dezbatere, au participat şi reprezentanţi ai unităţilor implicate în domeniul naval din România: Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi (organizator, prof.dr.ing. Ionel Chirică, cadru didactic al Facultatii de Mecanica a UDJG, coordonator al Platformei Tehnologice RO-WATERBORNE), ANCONAV, Şantierul naval DAMEN, SHIP DESIGN GROUP Galaţi, Icepronav Galaţi.

Probleme dezbătute la Conferinţă: 

1. Promovarea şi implementarea soluţiilor inovatoare în transportul maritim European.

2. Transferul de cunoştinţe, tehnologii şi experienţe avansate în domeniul naval şi mecanic între ţările europene şi, în special, către statele nou intrate şi candidate la Uniunea Europeană.

3. Contribuţii la monitorizarea şi evaluarea reglementărilor privind politica europeană în domeniul transportului maritim.  

4. Facilitarea mobilităţii şi schimbului de cercetători între ţările Uniunii Europene.

5. Crearea de reţele de cercetare în domeniul maritim bazate pe teme de cercetare de interes comun care să fie finanţate prin programe europene sau alte surse transnaţionale.

6. Identificarea şi dezvoltarea facilităţilor de cercetare maritimă în ţările Uniunii Europene.

7. Atragerea de fonduri pentru stimularea cercetării maritime în România.

8. Identificarea posibilităţilor de cooperare între unităţile de cercetare dezvoltare navale româneşti şi unităţi similare din ţările europene cu tradiţie în domeniu.

9. Crearea de reţele de cercetare care să studieze posibilitatea utilizării intensive a potenţialului de transport al Dunării.

10. Intensificarea cercetărilor pentru identificarea de noi soluţii pentru un transport maritim ecologic. 

11. Practici şi tendinţe în domeniul cercetării maritime şi mecanice în Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi. Dezvoltarea sistemului educaţional în domeniul ingineriei mecanice şi navale.

12. Identificarea şi dezvoltarea facilităţilor de cercetare în domeniul maritim şi mecanic în Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi.

Prezent la conferinţă, Alexandre Talhouk, ataşatul cu cooperarea ştiinţifică de pe lângă Ambasada Franţei din Bucureşti, a expus câteva idei privind exploatarea potenţialului de cercetare în domeniul maritim, existent în relaţiile româno-franceze.

 




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved