Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Prof. univ. dr. ing. Liviu Dan Stoicescu - Doctor Honoris Causa al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa

Vineri 16 noiembrie 2012, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa a acordat, pentru prima oară în istoria celor 140 de ani a învăţământului românesc de marină, titlul Doctor Honoris Causa. În cadrul şedinţei solemne a Senatului Universitar ANMB, Prof. univ. dr. ing. Liviu Dan Stoicescu, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, ca recunoaştere a contribuţiilor ştiinţifice şi culturale aduse de acesta învăţământului românesc de marină. Titlul a fost acordat în semn de înaltă recunoştinţă personalităţii ştiinţifice a profesorului apreciat de generaţiile de absolvenţi din zona maritimă care au dobândit calitatea de inginer naval la Universitas Galatiensis.

Domnul Profesor Stoicescu, personalitate academică şi ştiinţifică de marcă pentru care Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi se mândreşte, a fost şef al Catedrei de Mecanică şi Rezistenţa materialelor în perioada 1990-1999, şef al Catedrei de Construcţii navale şi Mecanică în perioada 1985-1989 şi Decan al Facultăţii de Mecanică în perioada 1989-1990. În prezent, dl. Profesor Stoicescu este membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Titlul primit la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa încununează o activitate bogată didactică, tehnică şi ştiinţifică desfăşurată la un înalt nivel timp de peste 55 ani.

Doctor inginer în specialitatea Rezistenţa materialelor din 1977, cu teza "Contribuţii la studiul planşeelor de navă cu elemente finite de placă ortotropă structural şi elemente finite de bare cu pereţi subţiri" la Institutul Politehnic Bucureşti, avându-l drept conducător ştiinţific pe Acad. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Buzdugan, profesorul Stoicescu a reuşit ca inoculeze spiritul de creaţie tehnico-ştiinţifică celor peste 60 de generaţii de absolvenţi ai Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi de la Facultăţile de Mecanică şi Arhitectură Navală.

Dl. Profesor Stoicescu a avut importante contribuţii la dezvoltarea unor probleme de Rezistenţa materialelor cum ar fi: Încovoierea şi vibraţiile transversale ale grinzilor pe reazeme late; Determinarea tensiunilor şi deformaţiilor în planşee formate din plăci ortotrope structural şi bare ortogonale din profile subţiri prin modelarea cu ajutorul unor elemente finite rafinate (cu grade de libertate suplimentare) de placă dreptunghiulară ortotropă structural şi elemente finite rafinate de bare cu pereţi subţiri; Modelarea cu elemente finite a structurilor alcătuite din plăci prismatice pe o direcţie transversală şi pe cea longitudinală, cu folosirea unor funcţii analitice rezultate dintr-un sistem de ecuaţii diferenţiale ordinare cu coeficienţi constanţi; Modelarea vibraţiilor grinzilor cutie alcatuite din plăci dreptunghiulare izotrope, calculul grinzilor alcătuite din profile subţiri inserate alternativ (unele cu profil închis altele cu profil deschis), întărite cu pereţi transversali, Calculul probabilistic al grinzilor navă solicitată dinamic; Însumarea probabilistică a tensiunilor din încovoierea generală şi cea locală a navei.

Formarea tehnică şi ştiintifică şi-a desăvârşit-o în instituţii de prestigiu din lume: Catedra de Rezistenţa materialelor din Institutul Politehnic Bucureşti (1963), Institutul de Construcţii Navale din Leningrad (1963-1964), Universitatea Tehnică din Trondheim, Norvegia (1972-1973), Universitatea Tehnică Lyngby, Danemarca (1978), CEMEF (Centre de mise en forme des matériaux) Sophia - Antipolis, École Nationale Supérieure des Mines de Paris (2 luni, 1992).

Activitatea ştiinţifică prodigioasă a domnului Profesor se remarcă prin numeroase cărţi didactice şi ştiinţifice publicate, peste 150 lucrări stiinţifice publicate în reviste de prestigiu din ţară şi peste hotare, simpozioane naţionale şi internaţionale, 54 contracte de cercetare ştiinţifică cu industria şi unităţi de cercetare.

În calitate de conducător de doctorat a condus şi finalizat cu rezultate deosebite peste 25 teze de doctorat în specialităţile: "Structuri navale şi Hidrodinamică navală" şi "Rezistenţa materialelor, Elasticitate şi Plasticitate", cu teme legate de domeniul structurilor de nave (Rezistenţa structurilor de nave, Vibraţiile structurilor navale, Tensometrie electrică rezistivă aplicată la structuri navale), dar şi teme din domeniul Hidrodinamică navală (Determinarea presiunilor la deplasarea navei, Oscilaţii de ruliu, Manevrabilitatea navei). Multe din temele tezelor de doctorat au fost subiecte de cercetare aplicate în proiectarea navală românească.




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved