Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Profesorul Anton Hadăr - Doctor Honoris Causa al Universităţii "Dunărea de Jos"

Pentru contribuţia şi sprijinul aduse Facultatii de Mecanică, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi îi va conferi domnului profesor univ. dr. ing. Anton Hadăr titlul de Doctor Honoris Causa.

Distinsul profesor de la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti a avut numeroase colaborări cu cadre didactice din Facultatea de Mecanică la organizarea Concursului Profesional de Rezistenţa Materialelor „C.C. Teodorescu", din 1992 şi până în prezent, a fost referent ştiinţific în comisii de analiză şi de susţinere a mai multor teze de doctorat, a îndrumat ştiinţific doi doctoranzi din Universitatea „Dunărea de Jos" pe perioada stagiului de pregătire doctorală şi a avut numeroase colaborări cu cadre didactice din Universitatea „Dunărea de Jos" la Revista ISI „Materiale plastice".

De asemenea, în luna octombrie 2009, domnul profesor Anton Hadăr a fost membru în comitetul ştiinţific al „International Conference on Polymers Processing in Engineering", desfăşurată la Galaţi.

Ceremonia va avea loc joi, 6 decembrie 2012, ora 10.00, în sala D12 din Campusul Ştiinţei.

LAUDATIO pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UDJG domnului profesor universitar dr. ing. Anton Hadăr, de la Universitatea „Politehnica" din Bucureşti

Domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr s-a născut la 1 decembrie 1958 în comuna Ludeşti, judeţul Dâmboviţa, a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice (Tehnologia Construcţiilor de Maşini), între 1979-1984, absolvindu-le cu media anilor de studii 9,77 şi cu nota 10 la examenul de diplomă.
Domnul Hadăr şi-a început activitatea didactică la Catedra TCM, a Institutului Politehnic Bucureşti, în calitate de cadru didactic asociat (asistent) în 1984 şi, timp de 4 ani a predat disciplinele "Tehnologia construcţiilor de maşini" şi "Toleranţe si măsurători tehnice".
În perioada 1984 şi 1988 a lucrat ca inginer stagiar la I.C.M.P. Bucureşti (în prezent SECOM S.A.), iar între 1986-1990 la Serviciul de Cercetare Proiectare al aceleiaşi întreprinderi.
În perioada 1988-1990 a fost şi asistent asociat la disciplinele de "Rezistenţa materialelor" şi "Vibraţii mecanice" de la Catedra de Rezistenţa materialelor a Facultăţii de TCM a Institutului Politehnic Bucureşti.
Între 1990 şi 1994 a fost asistent universitar la aceeaşi catedră, fiind cadru didactic în afara disciplinelor menţionate mai sus şi la: "Metoda elementelor finite", "Metode şi programe pentru calculul structurilor", "Metode numerice", "Rezistenţa materialelor composite", "Analiza structurilor", "Computational structural mechanics" (la studii aprofundate şi master), "Modelarea structurilor" (la studii aprofundate), "Tehnici experimentale de validare a modelelor CAE" (master), "Analiza structurilor din materiale composite" (master).
Din 1994 până în 1998, a fost şef de lucrări la catedra de Rezistenţa materialelor a Universităţii „Politehnica" din Bucureşti, în 1999 a devenit conferenţiar, iar din 2003 a devenit profesor la aceeaşi catedră, unde activează şi astăzi.
În activitatea sa a predat următoarele cursuri: "Rezistenţa materialelor" (la facultăţile de Aeronave, Ştiinţe Aplicate, Transporturi), "Metoda elementelor finite" (la Facultatea de Transporturi), "Metode şi programe pentru calculul structurilor" (la IMST), "Metode numerice" (IMST), "Modelarea structurilor" (la studii aprofundate la Facultatea de Inginerie mecanică), "Rezistenţa materialelor" (master IMST).
Spectrul foarte larg de discipline din mecanica solidului deformabil predate de domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr, face ca el să nu fie un profesor obişnuit de Rezistenţa materialelor ci un specialist în capitolele moderne ale ei, în domeniul metodelor moderne de calcul al structurilor, în special în domeniul metodei elementelor finite, dar şi în domeniul noilor materiale, în domeniul materialelor compozite.
Teza sa de doctorat susţinută în 1997 la Institutul Politehnic Bucureşti, sub conducerea profesorului univ. dr. ing. I.N. Constantinescu, cu o comisie din care a făcut parte şi un profesor de la Universitatea noastră, dr. ing. Liviu Stoicescu, a fost axată tocmai pe problemele calculului cu metoda elementelor finite a plăcilor materiale compozite şi a constituit baza unei noi metode de calcul şi începutul colaborării cu universitatea noastră.
Colaborarea cu universitatea noastră a continuat cu întâlnirile cadrelor noastre didactice cu domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr la concursurile profesional ştiinţifice de Rezistenţa materialelor „C.C. Teodorescu" la care el era de multe ori organizator şi la întâlnirile „Rezmat", la care era un factor activ.
Legat de activitatea sa didactică, subliniem că Doamnia Sa este membru fondator al Consiliului pentru Pregătirea privind Managementul şi Ingineria Întreprinderilor Industriale Virtuale din Universitatea Politehnica Bucureşti (înfiinţat în 2002), iar între 2006-2009 a coordonat activităţile didactice ale studenţilor care urmează masteratul „Siguranţa şi Integritatea Maşinilor", redenumit în 2009 „Siguranţa şi integritatea structurilor".
Domnul inginer stagiar Anton Hadăr în activitatea sa la I.C.M.P. Bucureşti a avut şi o activitate tehnică remarcabilă concretizată în elaborarea de tehnologii moderne de prelucrare, asamblare şi montaj pentru produsele executate în întreprindere (schele, eşafodaje, cofraje, construcţii metalice) şi cercetări privind metodele nedistructive de analiză a structurilor sudate.
Activitatea sa tehnică a continuat şi în cadrul catedrei de Rezistenţa materialelor, atât prin stabilirea caracteristicilor mecanice ale materialelor izotrope şi anizotrope, cât şi prin analiza numerică a unor structuri, dar şi prin realizarea prototipului unui aparat biomecanic de corectarea deformaţiilor coloanei vertebrale.
Inventica, a fost o altă latură a activităţii sale tehnice, ilustrată prin şapte prototipuri realizate pe baza unor brevete proprii de invenţii, din care unele au fost premiate la saloanele internaţionale de invenţii, cum ar fi un generator de impulsuri mecanice cu acţionare electrică distins cu medalie de aur la Salonul internaţional de Invenţii de la Geneva 2009. Pentru invenţiile prezentate a luat 14 medalii de aur şi 8 medalii de argint şi numeroase diplome şi premii.
Menţionăm aici şi analizele experimentale ale structurilor realizate în colaborările internaţionale cu Universitatea din Reading - Marea Britanie (1993-1995), cu Universitatea din Patras - Grecia (din 1998 până în prezent) şi cu Politecnica din Torino - Italia (2009).
Pentru modernizarea laboratoarelor catedrei şi ilustrarea cursurilor noi predate, domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr a contribuit si la crearea, dotarea şi organizarea următoarelor laboratoare: "Metoda elementelor finite", "Metode şi programe pentru calculul structurilor", "Materiale composite".
A participat, de asemenea, ca responsabil de proiect din partea Universităţii „Politehnica" din Bucureşti, la conducerea a două proiecte POSDRU (unul în valoare de 4 milioane de Euro şi celălalt de 0,5 milioane de Euro).
O contribuţie importantă la dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul noilor materiale din ţara noastră, care a ajutat mult şi cadre didactice din universitatea noastră, a fost crearea şi conducerea ca editor şef adjunct şi referent ştiinţific al revistei ISI „Materiale Plastice". Astfel, în această revistă au publicat următoarele cadre didactice ale Universităţii noastre: prof.dr.ing. Iulian Gabriel Bîrsan, prof.dr.ing. Cătălin Fetecău, prof.dr.ing. Gabriel Andrei, prof.dr.ing. Ionel Chirică, prof.dr.ing. Felicia Stan, prof.dr.ing. Aurel Ciurea, prof.dr.ing. Constantin Stanciu, prof.dr.ing. Costel Iulian Mocanu, şef lucrări dr. fizician Adrian Cârciumaru, etc.
Pregătirea ştiinţifică a domnului profesor dr. ing. Anton Hadăr s-a dezvoltat şi prin numeroase specializări, care au fost şi prilej de cooperare ştiinţifică:
- 1994, Anglia (trei săptămâni) la Universitatea din Reading - în rezistenţa materialelor compozite şi a polimerilor, oboseala compozitelor);
- 1998 (trei săptămâni), 1999 (o lună), 2001 (două săptămâni), 2004 (două săptămâni), 2007 (patru săptămâni) în Grecia la Universitatea din Patras (domenii abordate: impactul şi oboseala compozitelor stratificate şi armate cu fibre, elemente finite pentru studiul materialelor compozite, calculul numeric al structurilor din materiale compozite, propagarea deteriorărilor în materiale compozite stratificate, precum şi participarea la două cursuri în cadrul Programului Leonardo da Vinci.
- 2007 în Italia (două săptămâni)la Politecnica di Torino, în domeniul analizei numerice a structurilor din materiale compozite stratificate, în cadrul unui proiect Erasmus.
- 2009 în Franţa (două săptămâni) la Ecole Nationale D'ingenieurs de Torbes, în domeniul: metode numerice şi experimentale aplicate materialelor compozite, în cadrul unui proiect Erasmus.
Toate aceste specializări l-au transformat pe domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr în unul din cei mai buni specialişti în calculul structurilor din materiale compozite.
Calificarea sa deosebită l-a făcut să participe, în spiritul existent la Catedra de Rezistenţa materialelor din Universitatea Politehnica din Bucureşti, la peste 80 de contracte de cercetare.
Toate cele expuse mai sus arată că domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr este nu numai un profesor universitar de excepţie, dar şi un inginer deosebit.
În continuare, vom prezenta şi activitatea ştiinţifică a domnului profesor Hadăr, care scoate în evidenţă un cercetător excepţional.
Din listele sale de lucrări, se observă că are 16 cărţi în calitate de autor sau coautor, toate cu ISBN/ISSN, după cum urmează:
-Cursuri (manuale publicate în edituri recunoscute): 6;
-Cărţi de specialitate publicate în edituri recunoscute: 8;
-Culegeri şi îndrumare publicate: 2.
Dintre acestea, la o monografie apărută la Editura Academiei Române şi la Editura AGIR e unic autor, la alte două monografii e prim autor, iar la celelalte e coautor. Menţionăm că dintre cele la care este coautor există un tratat publicat tot la Editura Academiei Române şi o culegere de probleme publicată într-o editura din străinătate, iar în acest an i-a apărut la Editura Elsevier un capitol dintr-o carte.
A publicat în calitate de autor şi coautor 190 articole după cum urmează:
- în reviste de specialitate 70, din care 26 în reviste citate ISI;
-în volumele unor manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe, simpozioane) 102 lucrări, din care 23 la conferinţe citate ISI;
- în volumele unor manifestări ştiinţifice naţionale - 18;
- citări în reviste ISI - 170;
Indice Hirsh: 9
Din multitudinea de articole vom aminti, în continuare, doar câteva:
-„Computational Modeling of Vehicle Interieur Components for Impact Applications", International Journal of Crashworthiness, vol 16, no.4, aug. 2011, p.421-438;
-„Influence of the Loading Position on a Monecomb Sandwich Using Nonlinear Analzssis", Mat.Plast., nr. 2, vol. 48(2), p. 202-207;
-„Hexadral Einite Elements Mesh Generation Method Applications to Plastic Parts", Mat. Plast. Nr.1-2010, vol. 47(1), p.94-102;
-„Combined Researches for Validation of a New Finite Element for Modeling Fiber", Mat. Plast, nr.1-2009, vol 46(1), p.91-94;
Domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr s-a evidenţiat în următoarele domenii de competenţă:
- Rezistenţa materialelor compozite stratificate;
- Analiza numerică a structurilor realizate din materiale izotrope şi anizotrope;
- Inventică;
- Biomecanică;
- Analiză experimentală a structurilor.
Din cele rezumate mai sus rezultă calitatea excepţională de cercetător ştiinţific a domnului profesor dr. ing. Anton Hadăr.
Dacă la toate cele prezentate mai înainte adăugăm şi participarea la două proiecte de cercetare internaţionale (Grecia-România), organizarea de conferinţe internaţionale, activitatea de chairman la conferinţele internaţionale IC SAAM din 2005, 2007, 2009 2011, ARTENS, etc., precum şi cele ca membru în comitetele ştiinţifice ale unor conferinţe internaţionale de chimie compozită, biomateriale, analiză structurală, mecanica ruperii din ţară şi din străinătate, ca şi funcţiile ce le-a avut în Politehnica din Bucureşti, în ARTENS, în Federaţia Sindicatelor Universitare, în care, în prezent este Preşedinte, ne putem face o idee asupra personalităţii domnului profesor dr. ing. Anton Hadăr, cadru didactic şi inginer de elită, cercetător de excepţie şi personalitate publică de frunte a domeniului universitar.
Legăturile sale cu Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi menţionate în parte mai înainte, au continuat atât prin participarea sa la The Second International Conference on Polymers Procession Engineering - PEE 2009, 22-23 October 2009, Dunărea de Jos University, dar şi prin participarea în comisiile de doctorat la 10 teze de doctorat susţinute în Universitatea noastră (3 sub conducerea profesor dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, 2 sub conducerea prof.dr.ing. Gabriel Andrei, 3 sub conducerea prof.dr.ing. Costel Iulian Mocanu şi câte una sub conducerea prof.dr.ing. Sorin Muşat şi prof. dr.ing. Leonard Domnişoru.
Domnia Sa nu s-a limitat doar la examinarea tezelor, ci în unele cazuri, la doctoratele d-lui prof. Costel Iulian Mocanu, Florentina Ţocu şi Oana Mirela Dobrot, a asigurat chiar şi îndrumarea ştiinţifică pe perioada stagiului.
Din toate motivele expuse mai sus, consider că domnul profesor dr. ing. Anton Hadăr merită pe deplin acordarea, de către Senatul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, a titlului de Doctor Honoris Causa, titlu care se alătură şi celorlalte două titluri similare, acordate în 2010 de Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad şi Universitatea din Oradea.

Vivat, Crescat, Floreas!
Semnează
Comisia pentru acordarea titlului academic de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universității "Dunărea de Jos":

Președinte: prof.univ.dr.ing. Iulian Gabriel BÎRSAN, Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi

Membri:
* prof.univ.dr.ing. Ioan CURTU - Universitatea „Transilvania" din Braşov,

* prof.univ.dr.ing. Vasile NĂSTĂSESCU - Academia Tehnică Militară din Bucureşti,

* prof.univ.dr.ing. Liviu STOICESCU - Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi,

* prof.univ.dr.ing. Leonard DOMNIŞORU - Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi,

* prof.univ.dr.ing. Cătălin FETECĂU - Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi.

 

 




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved