Proiect ambiţios pentru promovarea limbii române în Găgăuzia
În zilele de 4-6 decembrie, la Comrat (Rep. Moldova), s-a desfăşurat conferinţa de închidere a Proiectului transfrontalier Limba română – de la „limbă de stat” la limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, Rep. Moldova, proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în perioada iunie – decembrie 2015. La deschiderea conferinţei, ce a avut loc la Universitatea de Stat din Comrat, au fost prezente şi au rostit alocuţiuni mai multe oficialităţi, atât din România, cât şi din Rep. Moldova, printre care Prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan – Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (instituţia beneficiară), Sofia Torlac – Directorul Direcţiei Generale de Învăţământ din UTAG, Anca Corfu – Consulul General al României la Cahul, Serghei Anastasov – primarul oraşului Comrat, Angela Popovici – consultant în Ministerul Educației din Republica Moldova, expert național în predarea limbii române ca limbă nematernă, Natalia Bîrlădean – şef secţie limba română din cadrul Direcției Generale de Învățământ UTA Găgăuzia ş.a.
Majoritatea intervenţiilor din deschidere au apreciat importanţa acestui proiect ambiţios pentru promovarea limbii române şi sprijinirea predării ei în şcolile alolingve din Găgăuzia, zonă cu un puternic caracter multietnic, multicultural şi multilingvistic, unde principala limbă de comunicare curentă şi de instruire în şcoală este rusa. Lucrările conferinţei au fost conduse de conf. dr. Gina Necula şi conf. dr. Ionel Apostolatu (organizatorii evenimentului şi doi dintre iniţiatorii proiectului) şi s-au concentrat asupra prezentării rezultatelor proiectului, al cărui obiectiv principal l-a constituit crearea de clase pilot (la nivel preşcolar şi primar – clasa I) în care predarea limbii române ca limbă nematernă să se facă după principii şi cu mijloace didactice moderne şi atractive, care să optimizeze transferul de cunoştinţe şi să crească interesul şi motivaţia elevilor faţă de utilizarea limbii române în comunicare la parametri de performanţă.
Profesorii care au făcut parte din grupul ţintă (de implementare a proiectului), selectaţi din unităţi şcolare reprezentative pentru fiecare dintre cele trei raioane ale UTAG (Comrat, Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti), şi-au prezentat activitatea în proiect, precum şi progresul (cantitativ şi calitativ) realizat în atingerea obiectivelor stabilite, accentuând factorii de succes ai proiectului şi efectele generate. La conferinţa de presă din ultima zi a lucrărilor, organizatorii şi-au exprimat satisfacţia că implementarea proiectului a înregistrat un real succes, atât în rândul cadrelor didactice din grupul ţintă, cât şi al elevilor din clasele pilot, existând, de asemenea, un feedback pozitiv şi din partea autorităţilor locale, care au manifestat deschidere şi şi-au oferit sprijinul pe toată durata derulării proiectului.
„Dorim ca acest proiect să nu rămână doar un simplu «experiment», ci să creeze premisele pentru o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte atitudinea faţă de învăţarea şi utilizarea limbii române în UTA Găgăuzia, prin conştientizarea, de către vorbitori, a rolului său important ca limbă «de stat», oficială, în administraţia locală şi naţională, prin descoperirea raţiunilor practice de utilizare a românei în spaţiul public, dar şi prin recunoaşterea avantajelor pe care le prezintă cunoaşterea limbii române ca limbă «europeană» (una dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE)”, au fost cuvintele care au marcat închiderea proiectului.