Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Proiectul INPOLDE a ajuns la final

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va organiza pe data de 18 decembrie 2015 seminarul de închidere a Proiectului MIS ETC cod 1676 „Cross-border interdisciplinary cooperation for the prevention of natural disasters and mitigation of environmental pollution in Lower Danube Euroregion/Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale și reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, Prioritatea 2 – Mediu și pregătirea pentru situații de urgență.

Perioada de implementare a proiectului este 19.12.2013-31.12.2015 iar valoarea totală este de 1.695.782,80 EURO, din care valoarea nerambursabilă este de 1.526.204,52 EURO.

Proiectul a fost realizat în parteneriat de către Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, România (UDJG), Institutul de Zoologie, Academia de Științe a Moldovei, Chișinău, Moldova (IZ-ASM), Institutul de Geologie și Seismologie, Academia de Științe a Moldovei, Chișinău, Moldova (IGS-ASM) și Centrul Științific Ucrainean pentru Ecologia Mării, Odessa, Ucraina (UkrSCES).

Managerul de proiect este Prof. univ. dr. habil. Antoaneta ENE, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Științe și Mediu, iar coordonatorii instituțiilor partenere sunt: Prof. cerc. dr. habil. Elena ZUBCOV (IZ-ASM), Dr. geol. Oleg BOGDEVICH (IGS-ASM) și Dr. chim. Yuriy DENGA (UkrSCES).

La implementarea proiectului au participat 69 membri permanenți și 122 voluntari din cele trei țări.
Obiectivul principal al proiectului a fost întărirea cooperării transfrontaliere în scopul elaborării de soluții pe termen lung pentru reducerea poluării, dezvoltare sustenabilă și pregătirea pentru situații de urgență în Euroregiunea „Dunărea de Jos”.

Proiectul a vizat:
- integrarea capacităților și expertizei instituțiilor partenere pentru a evalua impactul transfrontalier al problemelor de mediu în bazinul Dunării de Jos;
- studiul de fezabilitate al planului de dezvoltare al comunităților pilot și pentru prevenirea dezastrelor;
- crearea unui mecanism capabil să furnizeze suport științific pentru factorii de decizie în vederea elaborării de politici referitoare la prevenirea impactului negativ al potențialelor accidente naturale și antropice în regiune;
- creșterea nivelului de conștientizare a populației din regiune cu privire la problemele de mediu cu impact transfrontalier;
- încurajarea implicării tinerilor cercetători, a studenților de la programele de licență, masterat și doctorat în domeniul cercetării transfrontaliere de mediu;
- îmbunătățirea situației ecologice în Euroregiunea Dunărea de Jos.

Proiectul a permis crearea de către instituțiile partenere a primei rețele internaționale interdisciplinare din  Euroregiunea Dunărea de Jos pentru evaluarea mediului (INPOLDE), cu scopul de a acumula date de fond, a efectua cercetări de mediu complexe în regiunile de frontieră, a evalua impactul de mediu și, într-un final, de a oferi un suport ştiinţific mai bun pentru programele de monitoring regionale.

Grupul țintă al proiectului este constituit din membrii echipei proiectului (coordonatori, cercetători, studenți, tehnicieni), populația din cele 11 localități pilot din zona de graniță RO-UA-MD și reprezentanții autorităților locale și regionale.

Problematica abordată și metodele moderne de investigație utilizate în domeniul mediului au fost prezentate în cadrul unei conferințe internaționale, a 7 seminarii științifice și 12 seminarii de informare, organizate ȋn localitățile pilot ale proiectului.

Din fondurile proiectului INPOLDE primite de cele patru instituții au fost înființate și dotate 3 laboratoare noi de cercetare și modernizate alte 14 laboratoare, au fost adaptate și validate 8 metode analitice, au fost instruite peste 900 de persoane și au fost publicate 2 monografii-ghiduri metodologice bilingve (400 exemplare), 5 broșuri tematice (1900 exemplare) și 1 atlas de hărți (40 exemplare).

O parte din rezultatele cercetărilor echipei proiectului au fost prezentate la conferințe internaționale și publicate în reviste științifice și monografii (92 prezentări; 12 articole; 1 monografie).

Evenimentul va avea loc pe data de 18 decembrie 2015, începând cu ora 10.00, la sediul Facultății de Științe și Mediu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Str. Domnească nr. 111, Corp S, sala SB401.



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved