Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Relațiile culturale româno-polone în imagini, la sediul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Excelența Sa Marek Szczygieł, Ambasadorul Poloniei la București a fost oaspetele de onoare al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în data de 24 aprilie 2015, la vernisajul expoziției „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna”.

Vorbind despre momentele majore ce au legat-o de România pe poeta poloneză Kazimiera Iłłakowiczówna, Excelența Sa a declarat: „În anul 1937, la invitația Uniunii Femeilor Române, Kazimiera a vizitat mai multe orașe, printre care și Galațiul, pentru a susține prelegeri despre Polonia și despre Mareșalul Józef Piłsudski*, a cărui secretară personală era. În timpul celui de-al doilea război mondial, poeta a petrecut câțiva ani ca refugiată la Cluj, oraș ce i-a devenit  a doua casă, iar mai târziu, în 1965, a făcut o călătorie sentimentală în România”.

Scopul expoziției deschise la Galați este, potrivit declarației Excelenței Sale, „să prezentăm publicului o personalitate cu o soartă similară cu cea a Poloniei secolului XX. Este una dintre cele mai cunoscute poete poloneze, care și-a consacrat ani din viață cunoașterii sufletului românesc și promovării culturii românești în Polonia”. 

Referindu-se la conferința susținută de Kazimiera Iłłakowiczówna la Galați, la data de 25 noiembrie 1937, la invitația Asociației pentru Emanciparea Civilă și Politică a Femeii Române, Ambasadorul Poloniei la București a mai spus: „Prelegerea a avut loc în amfiteatrul Liceului Comercial, în fața unui public select și numeros, conferențiara fiind viu aplaudată. Kazimiera Iłłakowiczówna  a reușit să capteze interesul celor prezenți prin modul inteligent și poetic prin care a știut să întrețină auditoriul”. 

Excelența Sa Marek Szczygieł și-a exprimat recunoștința față de doamna Valentina Oneț, cea care a gestionat timp de 23 de ani, până în 2014, Secția Colecții Speciale, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” din Galați: „Doamna Oneț ne-a atras atenția asupra unei scrisori a Kazimierei Iłłakowiczówna, ce cuprindea detalii referitoare la venirea sa în Galați, contribuind astfel la mai buna cunoaștere a documentelor privind legăturile poetei poloneze cu România și cu Galațiul”. 

Valentina Oneț a precizat la vernisaj câteva lucruri interesante: „Cea mai veche informație despre atestarea Galațiului este consemnată în 1595, în limba latină, de un istoric polonez, Voliovski, iar toponimele de pe hartă sunt în limba polonă. În colecțiile Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” sunt peste 33 de cărți de istorie a Poloniei, tipărite între anii 1521 și 1770, cărți pe care istoricul V.A.Urechia le-a adunat și apoi le-a donat bibliotecii ce îi poartă numele (din 1890). În toate aceste cărți de istorie a Poloniei sunt informații despre români, relațiile dintre cele două țări fiind foarte bune, de-a lungul timpului”.

Excelența Sa a mai dezvăluit și faptul că, în limba polonă, există un nume specific pentru Galați: Gauaci.

Expoziția, cuprinzând 38 de panouri cu reproduceri ale unor fotografii, texte informative și documente de arhivă, ilustrând relațiile dintre Polonia și România în anii 1920 și în perioada celui de-al doilea război mondial, va rămâne deschisă, în holul Rectoratului Universității „Dunărea de Jos”, la sediul din strada Domnească nr.47, până la data de 23 mai 2015.

* Józef Klemens Piłsudski, revoluționar polonez care a deținut funcțiile de Șef al Statului (1918-1922), Prim Mareșal al Poloniei (din 1920) și Ministru al Apărării (1926-1935).



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved