ŞTIINŢA ŞI INGINERIA ALIMENTELOR - LIDER NAŢIONAL ÎN DOMENIU
Prestigiul şcolii gălăţene superioare de industrie alimentară a fost din nou confirmat la cel mai înalt nivel. Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, prof.dr.ing. Petru Alexe, a primit titlul academic de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii din Oradea.
„Este un rezultat extrem de onorant pentru mine dar îl consider, în primul rând un rezultat colectiv, al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Galaţi, care îşi confirmă, încă o dată, rolul de lider naţional în acest domeniu. Este, totodată, un rezultat al activităţii de cercetare şi producţie care se desfăşoară la un nivel extraordinar aici, la Galaţi." - a mărturisit la întoarcerea acasă prof.dr.ing. Alexe.
Ceremonia de acordare a titlului academic de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii din Oradea domnului prof.dr.ing. Petru Alexe a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Conferinţei „Agricultură, industrie alimentară şi mediu înconjurător - prezent şi viitor", ce s-a desfăşurat la Oradea.
LAUDATIO
în vederea acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea d-lui Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, decan al Facultăţii de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor din cadrul universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi
D-l decan, Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE este o distinsă personalitate didactică şi ştiinţifică a industriei alimentare din România, cadru didactic şi cercetător la facultate fanion a industriei alimentare româneşti, promotor neobosit în realizarea unui punct de vedere comun al specialiştilor din industria alimentară autohtonă, ramură a economiei cu mari perspective în contextul dezvoltării durabile.
Legătura d-lui decan Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE cu Universitatea din Oradea s-a realizat prin colaborarea pe care facultatea condusă de domnia sa o are cu Facultatea de Protecţia Mediului, cu cadrele didactice de la programele de studiu „Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare" şi „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole", cadrele didactice de la cele două facultăţi participând la simpozioanele ştiinţifice organizate de cele două facultăţi. De asemenea, cadrele didactice orădene au fost sau sunt doctoranzi la şcoala doctorală „Ingineria produselor alimentare şi Inginerie industrială", Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE fiind responsabil al acestei şcoli doctorale.
Domnul decan Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE a fost iniţiatorul, fondatorul şi este primul preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor din Industrie Alimentară din România - din învăţământ, cercetare şi producţie - ASIAR, calitate în care a invitat şi cadrele didactice de la programele de studiu „Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare" şi „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole" la constituirea acestei asociaţii, reprezentanţii Facultăţii de Protecţia Mediului Universitatea din Oradea fiind între membrii fondatori.
Ca urmare a susţinerii domniei sale, la Universitatea din Oradea Facultatea de Protecţia Mediului s-a înfiinţat o filială cu cadre didactice şi specialişti din domeniu.
Pentru a fundamenta decizia de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Oradea, domnului Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, decan al Facultăţi de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţi „Dunărea d Jos" din Galaţi, prezentăm în continuare aspecte privind activitatea ştiinţifică şi didactică a domniei sale.
Competenţe şi aptitudini organizatorice:
Conducător de doctorat, responsabil al şcolii doctorale de Ingineria produselor alimentare şi Inginerie industrială.
Expert evaluator permanent Comisia Stiinte Ingineresti II din cadrul Agenţiei Naţionale de Asigurarea calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) 2006-2009
Membru al Consiliului Naţional de Acreditare Titluri Diplome şi Certificate Universitare (CNATDCU) 2006-2009
Preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România - din învăţământ, cercetare şi producţie - A.S.I.A.R.
Membru în Consiliul Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor
Membru în Comitetul Ştiinţific al Conferinţei Internaţionale a Francofoniei, organizat de Scoietatea de Chimie (CoFROCA) - Orleans, Franţa, 2010
Membru în Comitetul Ştiinţific al Simpozionului Internaţional organizat de Universitatea Transilvania, Braşov, 2010
Referent Anale ale Universităţii „Aurel Vlaicu" din Arad, Scientific and Technical Bulletin, series „Chemistry, Food Science and Engineering"
Referent Anale Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, Fascicula „Food Technology"
Expert evaluator Program de cercetare RELANSIN, AGRAL - Director colegiu 1999-2000
Expert evaluator CNCSIS
Evaluator CEEX
Prodecan 2000-2004
Director de specializare din 2000 (TCCPA, respectiv IPA)
Decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (2004-2009).
Director coordonator al staţiilor de microproducţie ale Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (1984 - 1994)
Preşedinte comisia de bacalaureat (1996, 1997, 1998, 1999, 2000)
Preşedinte comisie de acordare a gradului didactic I în învăţământ (1998, 1999, 2002, 2003,2004, 2005, 2006,2007)
Referent oficial al comisiei de susţinere doctorat (7 susţineri publice)
Preşedinte comisie de susţinere publică a tezei de doctorat (47 susţineri publice)
Organizator şi editor la Simpozionul Internaţional Euroaliment (2003, 2005, 2007, 2009)
Referent oficial la cărţi de specialitate
Membru în comitetul ştiinţific:
Euroaliment (2003, 2005, 2007, 2009)
Internationl Conference an New research in Food and Tourism (Braşov, 2008)
Le cinquieme colloane franco-roumain de chimie appliquee (Bacău, 2008)
Simpozion Alimente funcţionale (Galaţi, 2008)
Analele Universităţii (Galaţi, Suceava, Târgovişte, Arad)
Contracte de cercetare:
Propunere proiect Fonduri structurale (Director financiar), 2010-2012- finanţat prin POR axa prioritară 3.4. acronim RESPIA, (14 mil lei)
Propunere proeict FP7 (membru) 2009-2011 - European Cooperation on Food Safety, acronim EUCoFoS, (3 mil. euro)
Proiect CEEX (director de proiect) 2006 - 2008- „Alimente funcţionale: Cercetări privind creşterea calităţii şi siguranţei alimentelor prin conceperea, producerea şi lansarea de produse sinbiotice noi", (1.700.000 RON)
Proiect CEEX Modul IV iunie 2006 (membru)- „Dezvoltarea infrastructurii de laborator în domeniul evaluării şi certificării siguranţei şi calităţii alimentelor" (700.000 RON)
Proiect internaţional (FP7), 2006 - BIOTRACE IP (ID 036272), „Improved bio-traceability of unintended microorganisms and their substances in food and feed chains", coordinator Jeffrey Hoorfan (Danemarca), Martin Wagner (Austria), membri semnatari la Copenhaga, 4 ianuarie 2006
Contract proiectare (cercetare aplicativă) -Proiect «Unitate de procesare legume - fructe», Focşani, jud. Vrancea, Fundaţia Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, 2005 (director de proiect)
Program CERES (director subprogram) „Cercetări privind realizarea şi testarea unor sortimente nutriţionale bazate pe ingrediente naturale, destinate susţinerii eforturilor maximale la sportivii de performanţă" (2003-2005)
Contract CNCSIS Grant A 2004 (membru): „Cercetări privind pierderile de nutrienţi în timpul tratamentului termic de materiile prime folosite la realizarea preparatelor culinare şi căi de reducere a acestora" (2003-2005)
Contract AGRAL 5383/2003 (director subprogram) „Creşterea conservabilităţii şi securităţii alimentare prin utilizarea tehnicilor combinate de ambalare şi tratament antimicrobian la carnea de pasăre" (2003-2005)
Subcontract AGRAL 4206/2001 (director subcontract) "Cercetări privind introducerea unor sisteme naturale microbiene pentru scurtarea proceselor tehnologice şi prelungirea conservabilităţii la unele preparate din carne" 2003 - 2004
GRANT tip A cu CNCSIS (director de proiect) (2003/2004) "Cercetări privind influenţa ambalării sub vid asupra cărnii de vită tenderizate enzimatic"
Subcontract AGRAL 4206/2001 (director subcontract) "Cercetări privind introducerea unor sisteme naturale microbiene pentru scurtarea proceselor tehnologice şi prelungirea conservabilităţii la unele preparate din carne" 2002 - 2003
Grant anual CNFIS (2002/2003): „Studiul proprietăţilor tehnologice ale proteinelor peştelui în vederea obţinerii unor ingrediente funcţionale pe bază de peşte"
Programul TRANSINO - "Centru universitar de transfer tehnologic - EUROALIMENT" (director de proiect) - 12 mil. USD, 2003, (aprobat, nefinanţat)
Proiect regional - "Dezvoltarea secţiei de preparate din carne din comuna Broşteni,. Judeţul Suceava, în cadrul Programului Ministerului Dezvoltării şi Prognozei de sprijinire a investiţiilor" (director de proiect) - 500.000 USD, 2000 - 2002
Subcontract AGRAL 4206/2001 (director de proiect) "Cercetări privind introducerea unor sisteme naturale microbiene pentru scurtarea proceselor tehnologice şi prelungirea conservabilităţii la unele preparate din carne" 2001 - 2002
GRANT tip A cu CNCSIS (membru în colectiv) "Studiul proprietăţilor tehnologice a proteinelor peştelui în vederea obţinerii unor ingrediente funcţionale pe bază de proteine de peşte" 2001 - 2002
GRANT tip A cu CNCSIS (director de proiect) (2002/2003) "Cercetări privind influenţa ambalării sub vid asupra cărnii de vită tenderizate enzimatic"
GRANT tip A cu CNCSU (1998/1999) "Cercetãri biotehnologice pentru realizarea şi utilizarea unor aditivi alimentari pentru industria alimentarã - aromatizanţi derivaţi din drojdie de panificaţie".
Contract 181/1998 (beneficiar ICA Bucureşti) "Cercetãri privind optimizarea calitãţii produselor dietetice"
Contract 189/1998 (beneficiar ICA Bucureşti) "Biotehnologii de obţinere a aromatizanţilor din drojdia de panificaţie"
Contract tip BCUM cu CNCSU 1998: "Centru naţional de cercetare, testare şi expertizare în industria alimentarã, acvaculturã şi pescuit"
GRANT tip C cu CNCSU (director de proiect) "Cercetãri privind obţinerea de metal-proteine şi de metal -plasteine utilizate în combaterea carenţelor nutriţionale în fier şi zinc" (40.000 $), 1998-2002
Contract nr.128/1997 (beneficiar ICA Bucureşti) - "Cercetãri privind influenţa tratamentului cu microunde asupra valorii nutritive şi a caracteristicilor de valabilitate a produselor carnale" (faza I martie 1997, faza a II-a noiembrie 1997)
Contract nr.127/1997 (beneficiar ICA Bucureşti) - "Cercetãri privind utilizarea enzimelor proteolitice în scopul frãgezirii cãrnii de vitã" (faza I îi- martie 1997, faza a-II-a noiembrie 1997)
Contract nr.79/1996 - "Cercetãri privind valorificarea superioarã a cãrnii de pasãre"
Contract nr.80/1996 - "Cercetãri privind proprietãţile funcţionale ale unor amidonuri modificate"
Contract nr.103/1990 - "Cercetãri privind biochimia ţesutului muscular în condiţiile stimulãrii electrice a carcaselor cu implicaţii tehnologice şi calitative asupra cãrnii"
Contract nr.66/1988 -1989, faza a II-a - "Elaborarea de soluţii tehnologice care sã diminueze implicaţiile lipsei de polifosfaţi în producţia de preparate din carne"
Contract nr.102/1989 - "Obţinerea de derivate proteice şi potenţiatori de aromã (nucleotide) prin valorificare superioarã a drojdiilor de bere şi spirt"
Contract nr.107/1989 - "Elaborarea tehnologiilor de obţinere a lizozimului şi a hidrolizatelor din albuş de ou"
Contract nr.135/1989 - "Cercetãri privind valorificarea cãrnii de peşte sub formã de tocãturã în amestec cu legume în produse de tipul semiconservelor"
Contact nr.116/1988 - "Obţinerea laptelui de soia pentru panificaţie"
Contract nr.146/1988 - "Experimentãri privind tehnologii cu ultrasunete bazate pe instalaţia hidromecanicã în industria alimentarã"
Contract nr.128/1988 - "Stabilirea de tehnologii de obţinere a sosurilor de tip Gospodina"
Contract nr.127/1988 - "Valorificarea superioarã a peştelui marin şi oceanic în produse de tipul preparatelor din carne"
Contract nr.109/1990, faza a IV-a - "Cercetãri privind factorii care influenţeazã calitatea semiconservelor de şuncã"
Contract nr.66/1988 - "Obţinerea de înlocuitori de polifosfaţi în preparatele din carne"
Contract nr. 44/1988 - "Produse noi cerealiere, echilibrate nutriţional, fortifiante, corespunzător diferitelor vârste, diete, afecţiuni"
Contract nr.136/1986 - Act adiţional 2/1988 - "Obţinerea de metal-proteine (fier-proteine şi zinc-proteine) utilizabile ca aditivi în produse alimentare, pentru creşterea valorilor nutritive"
Contract nr.54/1987 - "Cercetãri privind extinderea limitelor de utilizare a adaosurilor existente de derivate proteice de origine vegetalã şi mãrirea gamei de adaosuri de origine vegetalã şi animalã în preparatele din carne"
Contract nr. 112/1987 - "Cercetări privind reducerea conţinutului de nitriţi din preparatele de carne"
Contract nr. 149/1987 - "Cercetări prospective şi prognoze CS-DT-ITP în domeniul proceselor şi procedeelor noi din industria peştelui, acvacultură şi piscicultură până la orizonturile anilor 2010-2020"
Contract 146/1987 - "Cercetări privind stabilirea de tehnologii în vederea realizării de sosuri tipizate la fabricarea conservelor de peşte"
Contract nr.130/1987 - "Îmbunãtãţirea tehnologiei de obţinere a autolizatelor de drojdii utilizate ca potenţiatori sau adjuvanţi de gust"
Contract nr.113/1987 - "Valorificarea superioarã a peştelui în produse de tipul preparatelor din carne"
Contract nr.147/1986 - "Proiect de inginerie tehnologicã pentru atelier de microproducţie şi testare"
Contract nr.151/1986 - "Cercetãri privind stabilirea de tehnologii în vederea realizãrii de sosuri tipizate la fabricarea conservelor de peşte"
Contract nr.229/1986 - "Produse noi de preparate culinare şi semipreparate din peşte"
Contract nr.142/1986 - 1987 - "Obţinerea de emulgatori, stabilizatori şi substanţe de spumare de origine animalã şi vegetalã"
Contract nr.131/1986 - "Obţinerea de autolizate de drojdii utilizate ca potenţiatori sau adjuvanţi de gust utilizaţi în industria alimentarã"
Contract nr.112/1986 - 1988 - "Cercetãri privind îmbunãtãţirea conservelor tip pate"
Contract nr.111/1986 - "Valorificarea superioarã a unor subproduse de abator"
Contract nr.110/1986 - "Cercetãri privind valorificarea superioarã a sângelui în industria cãrnii"
Contract nr.109/1986 - 1988 - "Cercetãri privind influenţa factorilor care influenţeazã calitatea semiconservelor de carne"
Contract nr.6052/1986 - 1988 - "Obţinerea de metal-proteine utilizabile ca aditivi în produse alimentare, pentru creşterea valorilor nutritive"
Contract nr.3593/1984 - 1986 - (Director proiect) "Obţinerea de emulgatori, stabilizatori şi substanţe de spumare de origine vegetalã şi animalã"
Brevete de invenţie:
Brevet (propunere înregistrată-2007) - Alimente funcţionale - brânzeturi cu adaos de probiotice
Brevet (propunere înregistrată-2007) - Alimente funcţionale - produs lactat fermentat sinbiotic
Brevet (propunere înregistrată-2007) - Alimente funcţionale - unt cu adaos de probiotice
Brevet (Hotărârea 116592C/30.04.2001) - "Procedeu şi aparat portabil de stimulare electrică a carcaselor de vită la tensiuni joase"
Brevet 100436 (Hotãrârea 1132/ 31.01.1990) - "Procedeu şi instalaţie de tratare al suinelor înainte de sacrificare"
Brevet 100403 (Hotãrârea 17/ 15.01.1990) - "Emulgator mixt pentru industria alimentarã"
Brevet 99977 (Hotãrârea 1044/ 28.11.1989) - "Procedeu de obţinere a laptelui simulat pentru alimentaţia viţeilor"
Brevet 96293 (Hotãrârea 589/ 29.08.1988) - "Procedeu de obţinere a unui emulgator de origine vegetalã"
Domnul decan a publicat 30 de cărţi, cărţile publicate ca singur şi prim autor sunt următarele:
Alexe P., 2008. Carnea şi produsele din carne. În Alimente Ecologice, Costin, G.M., (ed.) , Galaţi, Ed. Academica, pag 322-352 ISBN 978-973-8937-39-0,
Alexe, P., Nicolau, A., Vasile, A., Constantin, O., (editori), 2009. Challenges for Food Science and Food Industry in the Recesion Era (Papers of the International Symposium), Galati, University Press, ISSN 1843-5114, 247 pag
Alexe, P., Turtoi, M., (editori), 2007 - Papers of the International Symposium Euroaliment Galaţi, Ed. Academica, 182 pag., ISSN 1843-5114
Alexe, P., Turtoi, M., (editori), 2005 - Papers of the International Symposium Euroaliment Galaţi, Ed. Academica, 308 pag., ISBN 973-8316-87-1;
Alexe, P., 2002 - Proteine din surse neconvenţionale, Ed. Academica, Galaţi, 350 pag., ISBN 973-8316-55-3
Alexe, P., 2001 - Calculul economic la proiectele de diplomă, Ed. Fundaţiei Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Galaţi, 30 pag., ISBN 973-8139-71-6;
Alexe, P., Coman, L., 2000 - Transformarea animalului viu în carne, Ed.Mirton, Timişoara, 320 pag. , ISBN 973-585-054-0
Alexe, P., 1996 - Curs de specialitate: Tehnologia cãrnii: abatorizare, Galaţi, 200 pag.
Domnul Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, a publicat 89 de articole în reviste din ţară şi străinătate.
Având în vedere prestigioasa activitate a domnului Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, de permanenta sa colaborare ştiinţifică şi educaţională cu Universitatea din Oradea prin Facultatea de Protecţia Mediului, considerăm ca acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea este pe deplin justificată.
Astfel, domnia sa se alătură distinselor personalităţi din străinătate şi din ţară, prieteni ai Universităţii din Oradea cărora li s-a acordat acest titlu.
Îi dorim continuarea cu mult succes a activităţii educaţionale, de cercetare şi de catalizare a legăturilor dintre Universitatea din Oradea şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
Decan,
Prof.univ.dr. VASILE BARA