Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

ŞTIINŢA ŞI INGINERIA ALIMENTELOR - LIDER NAŢIONAL ÎN DOMENIU

 

Prestigiul şcolii gălăţene superioare de industrie alimentară a fost din nou confirmat la cel mai înalt nivel. Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, prof.dr.ing. Petru Alexe, a primit titlul academic de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii din Oradea.

„Este un rezultat extrem de onorant pentru mine dar îl consider, în primul rând un rezultat colectiv, al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Galaţi, care îşi confirmă, încă o dată, rolul de lider naţional în acest domeniu. Este, totodată, un rezultat al activităţii de cercetare şi producţie care se desfăşoară la un nivel extraordinar aici, la Galaţi." - a mărturisit la întoarcerea acasă prof.dr.ing. Alexe.

Ceremonia de acordare a titlului academic de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii din Oradea domnului prof.dr.ing. Petru Alexe a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Conferinţei „Agricultură, industrie alimentară şi mediu înconjurător - prezent şi viitor", ce s-a desfăşurat la Oradea.

 

LAUDATIO

în vederea acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea d-lui Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, decan al Facultăţii de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor din cadrul universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi

D-l decan, Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE este o distinsă personalitate didactică şi ştiinţifică a industriei alimentare din România, cadru didactic şi cercetător la facultate fanion a industriei alimentare româneşti, promotor neobosit în realizarea unui punct de vedere comun al specialiştilor din industria alimentară autohtonă, ramură a economiei cu mari perspective în contextul dezvoltării durabile.

Legătura d-lui decan Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE cu Universitatea din Oradea s-a realizat prin colaborarea pe care facultatea condusă de domnia sa o are cu Facultatea de Protecţia Mediului, cu cadrele didactice de la programele de studiu „Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare" şi  „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole", cadrele didactice de la cele două facultăţi participând la simpozioanele ştiinţifice organizate de cele două facultăţi. De asemenea, cadrele didactice orădene au fost sau sunt doctoranzi la şcoala doctorală „Ingineria produselor alimentare şi Inginerie industrială", Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE fiind responsabil al acestei şcoli doctorale.

Domnul decan Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE a fost iniţiatorul, fondatorul şi este primul preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor din Industrie Alimentară din România - din învăţământ, cercetare şi producţie - ASIAR, calitate în care a invitat şi cadrele didactice de la programele de studiu „Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare" şi  „Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole" la constituirea acestei asociaţii, reprezentanţii Facultăţii de Protecţia Mediului Universitatea din Oradea fiind între membrii fondatori.

Ca urmare a susţinerii domniei sale, la Universitatea din Oradea Facultatea de Protecţia Mediului s-a înfiinţat o filială cu cadre didactice şi specialişti din domeniu.

Pentru a fundamenta decizia de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Oradea, domnului Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, decan al Facultăţi de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţi „Dunărea d Jos" din Galaţi, prezentăm în continuare aspecte privind activitatea ştiinţifică şi didactică a domniei sale.

Competenţe şi aptitudini organizatorice:

Conducător de doctorat, responsabil al şcolii doctorale de Ingineria produselor alimentare şi Inginerie industrială.

Expert evaluator permanent Comisia Stiinte Ingineresti II din cadrul Agenţiei Naţionale de Asigurarea calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) 2006-2009

Membru al Consiliului Naţional de Acreditare Titluri Diplome şi Certificate Universitare (CNATDCU) 2006-2009

Preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România - din învăţământ, cercetare şi producţie - A.S.I.A.R.

Membru în Consiliul Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor

Membru în Comitetul Ştiinţific  al Conferinţei Internaţionale a Francofoniei, organizat de Scoietatea de Chimie (CoFROCA) - Orleans, Franţa, 2010

Membru în Comitetul Ştiinţific  al Simpozionului Internaţional organizat de Universitatea Transilvania, Braşov, 2010

Referent Anale ale Universităţii „Aurel Vlaicu" din Arad, Scientific and Technical Bulletin, series „Chemistry, Food Science and Engineering"

Referent Anale Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, Fascicula „Food Technology"

Expert evaluator Program de cercetare RELANSIN, AGRAL - Director colegiu 1999-2000

Expert evaluator CNCSIS

Evaluator CEEX

Prodecan 2000-2004

Director de specializare din 2000 (TCCPA, respectiv IPA)

Decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (2004-2009).

Director  coordonator  al  staţiilor  de  microproducţie  ale  Facultăţii  de  Ştiinţa  şi  Ingineria  Alimentelor (1984 - 1994)

Preşedinte  comisia  de  bacalaureat (1996, 1997, 1998, 1999, 2000)

Preşedinte  comisie  de  acordare  a  gradului  didactic I în  învăţământ (1998, 1999, 2002, 2003,2004, 2005, 2006,2007)

Referent oficial al comisiei de susţinere doctorat (7 susţineri publice)

Preşedinte comisie de susţinere publică a tezei de doctorat (47 susţineri publice)

Organizator şi editor la Simpozionul Internaţional Euroaliment (2003, 2005, 2007, 2009)

Referent oficial la cărţi de specialitate

Membru în comitetul ştiinţific:

Euroaliment (2003, 2005, 2007, 2009)

Internationl Conference an New research in Food and Tourism (Braşov, 2008)

Le cinquieme colloane franco-roumain de chimie appliquee (Bacău, 2008)

Simpozion Alimente funcţionale (Galaţi, 2008)

Analele Universităţii (Galaţi, Suceava, Târgovişte, Arad)

Contracte de cercetare:

Propunere proiect Fonduri structurale (Director financiar), 2010-2012- finanţat prin POR axa prioritară 3.4.  acronim RESPIA, (14 mil lei)

Propunere proeict FP7 (membru) 2009-2011 - European Cooperation on Food Safety, acronim EUCoFoS, (3 mil. euro)

Proiect CEEX (director de proiect) 2006 - 2008- „Alimente funcţionale: Cercetări privind creşterea calităţii şi siguranţei alimentelor prin conceperea, producerea şi lansarea de produse sinbiotice noi", (1.700.000 RON)

Proiect CEEX Modul IV iunie 2006  (membru)- „Dezvoltarea infrastructurii de laborator în domeniul evaluării şi certificării siguranţei şi calităţii alimentelor" (700.000 RON)

Proiect internaţional (FP7), 2006 - BIOTRACE IP (ID 036272), „Improved bio-traceability of unintended microorganisms and their substances in food and feed chains", coordinator Jeffrey Hoorfan (Danemarca), Martin Wagner (Austria), membri semnatari la Copenhaga, 4 ianuarie 2006

Contract proiectare (cercetare aplicativă) -Proiect «Unitate de procesare legume - fructe», Focşani, jud. Vrancea, Fundaţia Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, 2005 (director de proiect)

Program CERES (director subprogram) „Cercetări privind realizarea şi testarea unor sortimente nutriţionale bazate pe ingrediente naturale, destinate susţinerii eforturilor maximale la sportivii de performanţă" (2003-2005)

Contract CNCSIS Grant A 2004 (membru): „Cercetări privind pierderile de nutrienţi în timpul tratamentului termic de materiile prime folosite la realizarea preparatelor culinare şi căi de reducere a acestora" (2003-2005)

Contract AGRAL 5383/2003 (director subprogram) „Creşterea conservabilităţii şi securităţii alimentare prin utilizarea tehnicilor combinate de ambalare şi tratament antimicrobian la carnea de pasăre" (2003-2005)

Subcontract AGRAL 4206/2001 (director subcontract) "Cercetări  privind  introducerea  unor  sisteme  naturale  microbiene  pentru  scurtarea  proceselor  tehnologice  şi  prelungirea  conservabilităţii  la  unele  preparate  din  carne" 2003 - 2004

GRANT  tip A cu  CNCSIS (director de proiect) (2003/2004) "Cercetări  privind  influenţa  ambalării  sub  vid  asupra  cărnii  de  vită  tenderizate  enzimatic"

Subcontract AGRAL 4206/2001 (director subcontract) "Cercetări  privind  introducerea  unor  sisteme  naturale  microbiene  pentru  scurtarea  proceselor  tehnologice  şi  prelungirea  conservabilităţii  la  unele  preparate  din  carne" 2002 - 2003

Grant anual CNFIS (2002/2003): „Studiul proprietăţilor tehnologice ale proteinelor peştelui în vederea obţinerii unor ingrediente funcţionale pe bază de peşte"

Programul  TRANSINO - "Centru  universitar  de  transfer  tehnologic - EUROALIMENT" (director  de  proiect) - 12 mil. USD, 2003, (aprobat, nefinanţat)

Proiect regional - "Dezvoltarea  secţiei  de  preparate  din  carne  din  comuna  Broşteni,. Judeţul  Suceava, în  cadrul  Programului  Ministerului  Dezvoltării  şi  Prognozei  de  sprijinire  a  investiţiilor" (director  de  proiect) - 500.000 USD, 2000 - 2002

Subcontract AGRAL 4206/2001 (director de proiect) "Cercetări  privind  introducerea  unor  sisteme  naturale  microbiene  pentru  scurtarea  proceselor  tehnologice  şi  prelungirea  conservabilităţii  la  unele  preparate  din  carne" 2001 - 2002

GRANT tip A  cu CNCSIS (membru în colectiv) "Studiul  proprietăţilor  tehnologice  a  proteinelor  peştelui  în  vederea  obţinerii  unor  ingrediente  funcţionale  pe  bază  de  proteine  de  peşte" 2001 - 2002

GRANT  tip A cu  CNCSIS (director de proiect) (2002/2003) "Cercetări  privind  influenţa  ambalării  sub  vid  asupra  cărnii  de  vită  tenderizate  enzimatic"

GRANT tip A cu CNCSU (1998/1999) "Cercetãri biotehnologice pentru realizarea şi utilizarea unor aditivi alimentari pentru industria alimentarã - aromatizanţi derivaţi din drojdie de panificaţie".

Contract 181/1998 (beneficiar ICA Bucureşti) "Cercetãri privind optimizarea calitãţii produselor dietetice"

Contract 189/1998 (beneficiar ICA Bucureşti) "Biotehnologii de obţinere a aromatizanţilor din drojdia de panificaţie"

Contract tip BCUM cu CNCSU 1998: "Centru naţional de cercetare, testare şi expertizare în industria alimentarã, acvaculturã şi pescuit"

GRANT tip C cu CNCSU (director de proiect) "Cercetãri privind obţinerea de metal-proteine şi de metal -plasteine utilizate în combaterea carenţelor nutriţionale în fier şi zinc" (40.000 $), 1998-2002

Contract nr.128/1997 (beneficiar ICA Bucureşti) - "Cercetãri privind influenţa tratamentului cu microunde asupra valorii nutritive şi a caracteristicilor de valabilitate a produselor carnale" (faza I martie 1997, faza a II-a noiembrie 1997)

Contract nr.127/1997 (beneficiar ICA Bucureşti) - "Cercetãri privind utilizarea enzimelor proteolitice în scopul frãgezirii cãrnii de vitã" (faza I îi- martie 1997, faza a-II-a noiembrie 1997)

Contract nr.79/1996 - "Cercetãri privind valorificarea superioarã a cãrnii de pasãre"

Contract nr.80/1996 - "Cercetãri privind proprietãţile funcţionale ale unor amidonuri modificate"

Contract nr.103/1990 - "Cercetãri privind biochimia ţesutului muscular în condiţiile stimulãrii electrice a carcaselor cu implicaţii tehnologice şi calitative asupra cãrnii"

Contract nr.66/1988 -1989, faza a II-a - "Elaborarea de soluţii tehnologice care sã diminueze implicaţiile lipsei de polifosfaţi în producţia de preparate din carne"

Contract nr.102/1989 - "Obţinerea de derivate proteice şi potenţiatori de aromã (nucleotide) prin valorificare superioarã a drojdiilor de bere şi spirt"

Contract nr.107/1989 - "Elaborarea tehnologiilor de obţinere a lizozimului şi a hidrolizatelor din albuş de ou"

Contract nr.135/1989 - "Cercetãri privind valorificarea cãrnii de peşte sub formã de tocãturã în amestec cu legume în produse de tipul semiconservelor"

Contact nr.116/1988 - "Obţinerea laptelui de soia pentru panificaţie"

Contract nr.146/1988 - "Experimentãri privind tehnologii cu ultrasunete bazate pe instalaţia hidromecanicã în industria alimentarã"

Contract nr.128/1988 - "Stabilirea de tehnologii de obţinere a sosurilor de tip Gospodina"

Contract nr.127/1988 - "Valorificarea superioarã a peştelui marin şi oceanic în produse de tipul preparatelor din carne"

Contract nr.109/1990, faza a IV-a - "Cercetãri privind factorii care influenţeazã calitatea semiconservelor de şuncã"

Contract nr.66/1988 - "Obţinerea de înlocuitori de polifosfaţi în preparatele din carne"

Contract nr. 44/1988 - "Produse noi cerealiere, echilibrate nutriţional, fortifiante, corespunzător diferitelor vârste, diete, afecţiuni"

Contract nr.136/1986 - Act adiţional 2/1988 - "Obţinerea de metal-proteine (fier-proteine şi zinc-proteine) utilizabile ca aditivi în produse alimentare, pentru creşterea valorilor nutritive"

Contract nr.54/1987 - "Cercetãri privind extinderea limitelor de utilizare a adaosurilor existente de derivate proteice de origine vegetalã şi mãrirea gamei de adaosuri de origine vegetalã şi animalã în preparatele din carne"

Contract nr. 112/1987 - "Cercetări privind reducerea conţinutului de nitriţi din preparatele de carne"

Contract nr. 149/1987 - "Cercetări  prospective şi prognoze  CS-DT-ITP în domeniul proceselor şi procedeelor noi din industria peştelui, acvacultură şi piscicultură până la orizonturile anilor 2010-2020"

Contract 146/1987 - "Cercetări privind stabilirea de tehnologii în vederea realizării de sosuri tipizate la fabricarea conservelor de peşte"

Contract nr.130/1987 - "Îmbunãtãţirea tehnologiei de obţinere a autolizatelor de drojdii utilizate ca potenţiatori sau adjuvanţi de gust"

Contract nr.113/1987 - "Valorificarea superioarã a peştelui în produse de tipul preparatelor din carne"

Contract nr.147/1986 - "Proiect de inginerie tehnologicã pentru atelier de microproducţie şi testare"

Contract nr.151/1986 - "Cercetãri privind stabilirea de tehnologii în vederea realizãrii de sosuri tipizate la fabricarea conservelor de peşte"

Contract nr.229/1986 - "Produse noi de preparate culinare şi semipreparate din peşte"

Contract nr.142/1986 - 1987 - "Obţinerea de emulgatori, stabilizatori şi substanţe de spumare de origine animalã şi vegetalã"

Contract nr.131/1986 - "Obţinerea de autolizate de drojdii utilizate ca potenţiatori sau adjuvanţi de gust utilizaţi în industria alimentarã"

Contract nr.112/1986 - 1988 - "Cercetãri privind îmbunãtãţirea conservelor tip pate"

Contract nr.111/1986 - "Valorificarea superioarã a unor subproduse de abator"

Contract nr.110/1986 - "Cercetãri privind valorificarea superioarã a sângelui în industria cãrnii"

Contract nr.109/1986 - 1988 - "Cercetãri privind influenţa factorilor care influenţeazã calitatea semiconservelor de carne"

Contract nr.6052/1986 - 1988 - "Obţinerea de metal-proteine utilizabile ca aditivi în produse alimentare, pentru creşterea valorilor nutritive"

Contract nr.3593/1984 - 1986 - (Director proiect) "Obţinerea de emulgatori, stabilizatori şi substanţe de spumare de origine vegetalã şi animalã"

Brevete de invenţie:

Brevet (propunere înregistrată-2007) - Alimente funcţionale - brânzeturi cu adaos de probiotice

Brevet (propunere înregistrată-2007) - Alimente funcţionale - produs lactat fermentat sinbiotic

Brevet (propunere înregistrată-2007) - Alimente funcţionale - unt cu adaos de probiotice

Brevet (Hotărârea 116592C/30.04.2001) - "Procedeu şi aparat portabil de stimulare electrică a carcaselor de vită la tensiuni joase"

Brevet 100436  (Hotãrârea 1132/ 31.01.1990) - "Procedeu şi instalaţie de tratare al suinelor înainte de sacrificare"

Brevet 100403  (Hotãrârea 17/ 15.01.1990) - "Emulgator mixt pentru industria alimentarã"

Brevet 99977  (Hotãrârea 1044/ 28.11.1989) - "Procedeu de obţinere a laptelui simulat pentru alimentaţia viţeilor"

Brevet 96293 (Hotãrârea 589/ 29.08.1988) - "Procedeu de obţinere a unui emulgator de origine vegetalã"

Domnul decan a publicat 30 de cărţi, cărţile publicate ca singur şi prim autor sunt următarele:

Alexe P., 2008. Carnea şi produsele din carne. În Alimente Ecologice, Costin, G.M., (ed.) , Galaţi, Ed. Academica, pag 322-352 ISBN 978-973-8937-39-0,

Alexe, P., Nicolau, A., Vasile, A., Constantin, O., (editori), 2009. Challenges for Food Science and Food Industry in the Recesion Era (Papers of the International Symposium), Galati, University Press, ISSN 1843-5114, 247 pag

Alexe, P., Turtoi, M., (editori), 2007 - Papers of the International Symposium Euroaliment  Galaţi, Ed. Academica, 182 pag., ISSN 1843-5114

Alexe, P., Turtoi, M., (editori), 2005 - Papers of the International Symposium Euroaliment  Galaţi, Ed. Academica, 308 pag., ISBN 973-8316-87-1;

Alexe, P., 2002 -  Proteine  din  surse  neconvenţionale, Ed. Academica, Galaţi, 350 pag., ISBN 973-8316-55-3

Alexe, P., 2001 - Calculul  economic  la  proiectele  de  diplomă, Ed. Fundaţiei  Universitatea "Dunărea  de  Jos"  din  Galaţi, Galaţi, 30 pag., ISBN 973-8139-71-6;

Alexe, P.,  Coman, L., 2000 - Transformarea animalului viu în carne, Ed.Mirton, Timişoara, 320 pag. , ISBN 973-585-054-0

Alexe, P., 1996 - Curs de specialitate: Tehnologia cãrnii: abatorizare, Galaţi, 200 pag.

Domnul Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, a publicat 89 de articole în reviste din ţară şi străinătate.

Având în vedere prestigioasa activitate a domnului Prof.univ.dr.ing. PETRU ALEXE, de permanenta sa colaborare ştiinţifică şi educaţională cu Universitatea din Oradea prin Facultatea de Protecţia Mediului, considerăm ca acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea este pe deplin justificată.

Astfel, domnia sa se alătură distinselor personalităţi din străinătate şi din ţară, prieteni ai Universităţii din Oradea cărora li s-a acordat acest titlu.

Îi dorim continuarea cu mult succes a activităţii educaţionale, de cercetare şi de catalizare a legăturilor dintre Universitatea din Oradea şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Decan,                                                                        

Prof.univ.dr. VASILE BARA




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved