Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Titlu de profesor emerit pentru domnul Cosma Tudose

La inițiativa Departamentului chimie, fizică și mediu din cadrul Facultății de Științe și Mediu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va conferi titlul de profesor emerit dlui prof. dr. fiz. Cosma Tudose. Ceremonia va avea loc pe 24 februarie 2016, în Sala Senatului, începând cu ora 11.00.

Decernarea titlului de profesor emerit al Universității „Dunărea de Jos” din Galați domnului profesor Cosma Tudose este un act de profundă apreciere și recunoaștere a personalității sale incontestabile. Domnul prof. univ. dr. fiz. Cosma Tudose s-a născut pe data de 01 iulie 1938 în comuna Miorcani, județul Botoșani.

Domnul profesor Cosma Tudose a activat în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați o perioadă îndelungată, între anii 1960-2005, având rezultate remarcabile în activitatea la catedră, dar și în domeniul managementului universitar.

A absolvit Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, specializarea Fizică. După obținerea licenței în științe, specializarea Fizică, în anul 1960, este repartizat și ocupă prin concurs postul de preparator la Catedra de Fizică a Institutului Pedagogic din Galați. A dorit de la începutul activității domniei sale să se dedice carierei didactice universitare. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este instituția în care își va desăvârși destinul profesional, instituție căreia i-a dedicat 45 de ani de activitate neîntreruptă, ocupând succesiv funcțiile de lector universitar, conferențiar și profesor universitar. În anul 1968, domnul profesor Cosma Tudose dobândește titlul științific de Doctor în Fizică, pentru teza intitulată „Studii și cercetări privind viteza sunetului în soluții apoase de electroliți”, sub conducerea științifică a reputatului prof. univ. dr. doc. Constantin Sălceanu de la Universitatea din Timișoara.

De la debutul carierei didactice universitare, la data de 1960, când a fost încadrat pe postul de preparator universitar a urcat, rând pe rând, treptele ierarhiei universitare în cadrul aceleiași catedre. În anul 1965, a ocupat prin concurs postul de lector universitar, în anul 1970, a ocupat postul de conferențiar universitar, iar din 1980, postul de profesor universitar, titular al disciplinei Fizică până în anul 2005 când s-a pensionat.

Activitatea științifică a domnului prof. univ. dr. Cosma Tudose s-a concretizat prin publicarea a 15 monografii științifice, cursuri universitare și culegeri de probleme publicate în edituri locale sau naționale, toate din domeniul fizicii, fizicii aplicate și fizicii tehnice. Alături de cărțile pe care le-a publicat, domnul profesor Cosma Tudose a avut o contribuție importantă la cercetarea științifică printr-un număr de peste 70 de lucrări științifice în domeniul acusticii tehnice, prin participarea la conferințe și congrese naționale și internaționale (din țări precum Franța, Anglia, Cehia, Italia). De asemenea, Domnia Sa a contribuit la activitatea de cercetare contractuală în 11 proiecte, din care opt în calitate de coordonator.
Pentru competența profesională și spiritul managerial manifestat, a fost ales în multe activități manageriale. Astfel, în perioada 1972-1974 fost decan al Facultății de Fizică și Chimie, iar în perioada 1981-1985 a fost decan al Facultății de Învățământ Pedagogic. În calitate de membru al corpului universitar a contribuit la înființarea Facultății de Litere și Științe, în anul 1990, și a Facultății de Științe, în anul 1991. A fost șef de catedră între anii 1992-2005, contribuind activ la dezvoltarea universității ca prorector, în perioada 1990-1992. Ca șef al Catedrei de Fizică, s-a ocupat de dezvoltarea acesteia, gestionând planurile de învățământ, programele analitice dar și încadrarea catedrei cu personal academic (didactic și nedidactic) corespunzător din domeniul fizicii și de asigurarea unei baze materiale moderne.

A fost membru în Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați în perioada 1981-2002 și membru al consiliilor profesorale ale Facultății de Ştiinţe (1990-2005).

Între anii 1974-2000 a fost Președintele Societății de Fizică-Chimie din România, filiala Galați, ocazie cu care a organizat sesiuni științifice care s-au desfășurat și cu participarea activă și entuziastă a profesorilor din învățământul preuniversitar. Alături de aceste recunoașteri ale prestigiului Cercetătorului și Profesorului, Omul Cosma Tudose se bucură de aprecierea și recunoașterea colegilor, discipolilor, studenților și a tuturor cunoscuților. Înzestrat cu virtutea discreției unei personalități dăruite muncii în echipă, constructor de instituții în sensul nobil al conlucrării oamenilor motivați de idealuri înalte, risipitor de energie constructivă și sentimente umane, domnul profesor Cosma Tudose s-a impus ca un lider veritabil, a cărui putere de a influența persoanele din jur să o urmeze se bazează pe entuziasmul cu care contaminează audiența, încrederea pe care o inspiră, exemplul pe care îl reprezintă. Omenia și priceperea de a face lucrurile bine și cu rost, prezența activă și luminoasă cu căldura sufletească și dărnicia sentimentală i-au atras nu numai respectul, ci și afecțiunea comunității academice și profesionale a fizicienilor.



 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved