Totul despre cum poți să lucrezi în Olanda
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a găzduit, în data de 7 mai 2015, evenimentul intitulat „Ziua Informării EURES – Munca în Olanda”, organizat de AJOFM Galați, în colaborare cu Ambasada Olandei la Bucureşti, sub patronajul rețelei EURES – EURopean Employment Services. Au participat: Consulul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Constanța, domnul Dan Coman, în al cărui portofoliu se află și Galațiul, doamna Rodica Cărăuşu - consilier pentru afaceri sociale în România, consilierul Frans Buter - din partea EURES-Olanda, domnul Cezar Năstase – directorul AJOFM Galați, doamna Mihaela Pîrăianu - consilier EURES, prof. univ. dr. ing. Leonard Domnișoru – decanul Facultății de Arhitectură Navală.
Destinat gălățenilor interesați de un loc de muncă în Olanda, evenimentul a reunit aproximativ 100 de studenți din anii terminali, dar și șomeri interesați să își găsească un loc de muncă în străinătate. Este a doua sesiune de informare organizată de Ambasada Olandei la București și AJOFM Galați în acest an, cu scopul de a-i ajuta pe cei interesați să se documenteze înainte de a decide să lucreze în Olanda sau într-un alt stat UE, pentru a reduce riscul experimentării unor condiții inacceptabile de muncă. Olanda și România au întărit cooperarea privind buna funcționare a piețelor muncii din cele două țări prin semnarea, în 2010, a unui Memorandum de Înțelegere și prin lansarea, în 2013, a unei Declarații comune în acest sens.
Participanții au aflat lucruri utile despre pașii ce trebuie urmați pentru angajare prin accesarea locurilor de muncă disponibile pe portalurile www.eures.europa.eu, respectiv www.eures.anofm.ro. Informații esențiale în acest sens se pot obține de la consilierul EURES din cadrul AJOFM Galați.
Consilierul olandez Frans Buter i-a sfătuit pe gălățeni să nu plece în străinătate până nu au semnat un contract de muncă ferm și chiar să meargă în întâmpinarea angajatorului, printr-o bună documentare prealabilă și prin redactarea unui CV personalizat, în funcție de cerințele specifice ale postului de lucru solicitat. De asemenea, Frans Buter le-a atras atenția participanților asupra faptului că nu toate agențiile de plasare a forței de muncă sunt bine intenționate, iar în cazul în care apar probleme între angajator și angajat trebuie sesizată Inspecția Muncii.
Cei prezenți au primit broșuri de informare, realizate de Ministerul Afacerilor Sociale și al Ocupării din Olanda, dar și de către ANOFM și au aflat cum se pot adapta mai ușor la regulile comunităților unde vor lucra. „Informează-te complet, angajează-te corect!” este moto-ul sesiunii derulate pe 7 mai la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
În topul județelor de unde pleacă cei mai mulți români să lucreze în Olanda, Galațiul ocupă unul dintre primele locuri.