UDJG la Salonul Regional al Cercetării - 2010
Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi participă, în perioada 6 - 8 mai 2010, la Salonul Regional al Cercetării - editia a III-a, ce se desfăşoară în sediul Rectorat al Universităţii, în cadrul expoziţiei IT&C EXPO. Vor fi prezentate rezultate ale activităţii de cercetare din universitate, între care se regăsesc următoarele exponate:
- tehnici avansate de control automat al calităţii efluenţilor sistemelor recirculante de acvacultură intensivă;
- stand pentru testarea cupelor cotiloide;
- metodologie de estimare a rezistenţei la torsiune a navelor compozite. Analize numerice şi experimentale.
De asemenea, la standul UDJG vor fi prezentate machete, prototipuri, filme şi postere ale unor centre de cercetare din cadrul facultăţilor de Mecanică, Nave, Inginerie Electrica si Electronica, Ştiinţe Economice, Metalurgie şi Stiinţa Materialelor, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Primul exponat al Universităţii ,,Dunărea de Jos" pentru Salonul Regional al Cercetării - Galaţi 2010, Tehnici avansate de control automat al calităţii efluenţilor sistemelor recirculante de acvacultură intensivă, vizează dezvoltarea unui sistem de automatizare complex, realizat cu echipamente de calcul de proces (calculator de proces, PLC - programable logic controller), destinat instalaţiei pilot de creştere intensivă a peştilor din cadrul Departamentului de Acvacultură şi Pescuit al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.
Standul pentru testarea cupelor cotiloide are Brevet de invenţie 7/3547/28.08.2009 emis de către OSIM şi a fost creat pentru simularea mersului uman, putând fi folosit pentru testarea cupelor cotiloide, părţi componente ale protezelor de şold, sub aspectul uzurii şi sub aspectul deformaţiilor acestora în condiţiile unor solicitări care reproduc condiţiile reale din timpul mersului uman. Standul poate fi folosit de asemenea şi în cadrul unor activităţi didactice aplicative desfăşurate cu elevii sau studenţii. Problema tehnică pe care o rezolvă invenţia constă în posibilitatea testarii cupelor cotiloide în condiţii care reproduc complexitatea mersului uman atât din punct de vedere al mişcărilor efectuate cât şi din punct de vedere al solicitărilor asigurându-se încărcări variabile pe fiecare picior dar şi posibilitatea măsurarii pe acelaşi stand atât a uzururii cât şi a deformaţiilor cupelor cotiloide supuse testării. Avantajele acestui produs: este primul stand de laborator care permite testarea cupelor cotiloide în condiţii care reproduc complexitatea mersului uman atât din punct de vedere al mişcărilor efectuate cât şi din punct de vedere al solicitărilor; are o construcţie relativ simplă şi permite simularea atât a mişcărilor de flexie - extensie cât şi aducţie - abducţie; sunt reproduse condiţiile reale de poziţionare a cupei cotiloide faţă de tija femurală; standul permite atât determinarea uzării cupelor cotiloide prin cântăriri periodice şi prin vizualizare la microscop dar şi determinarea deformaţiilor acestora sub acţiunea unor solicitari variabile în cazul utilizării unor traductori inductivi.
Un alt exponat al Universităţii ,,Dunărea de Jos" pentru Salonul Regional al Cercetării - Galaţi 2010, Metodologie de estimare a rezistenţei la torsiune a navelor compozite. Analize numerice şi experimentale, a fost creat ca urmare a utilizării la scară tot mai mare a materialelor compozite la confecţionarea de nave din ce în ce mai mari. Din cauza lipsei informaţiilor referitoare la comportarea acestui nou tip de material la diferite tipuri de solicitări specifice navelor, s-a pus problema dezvoltării de noi metodologii de calcul şi de experimentare. În cadrul proiectului european FP6-MARSTRUCT echipa de cercetare a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a propus o nouă metodologie de calcul la torsiune a navelor compozite (metodologie teoretică şi soft TORS). Pentru verificarea rezultatelor obţinute cu metodologia propusă, a fost realizat modelul la scara 1:50 a unei nave de tip portcontainer, confecţionat din materiale compozite. Masurările pe model s-au efectuat cu echipamente tensometrice. Rezultatele obţinute pentru deformarea modelului si pentru tensiuni au fost conform celor obţinute cu softul nou creat.
În cadrul Salonului Regional al Cercetării ediţia 2010, va fi prezentat şi un film realizat de cadrele didactice ale Facultăţii de Nave, film ce reflectă activităţile de cercetare experimentală în Bazinul de Carene al UDJG (bazin unic în ţară).
Domeniul cercetării ştiinţifice a înregistrat, în ultimii ani, noi şi ample dimensiuni în Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi, ridicând cota valorică a instituţiei şi demonstrând performanţa ştiinţifică a cadrelor didactice de aici. În urma unei recente analize a dinamicii indicilor de performanţă în domeniul cercetării, prin intermediul cărora orice instituţie de învăţământ superior este evaluată de agenţiile de profil ale Ministerului Educaţiei, se observă că UDJG are un trend pozitiv pe toţi indicatorii. Anul acesta, saltul cel mai spectaculos, de 50%, a fost înregistrat în cazul indicatorului care evaluează numărul de articole ISI raportat la numărul de cadre didactice. Aceeaşi situaţie de creştere foarte importantă este în cazul numărului de articole publicate în reviste cotate B sau B+.