Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Un academician de vorbă cu viitorii istorici

 

Peste 150 de studenţi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, profesori şi alţi iubitori de istorie s-au întâlnit marţi, 16 noiembrie a.c., cu academicianul Ioan Aurel Pop. Întâlnirea, deşi programată la orele prânzului, moment al zilei recunoscut de academician ca fiind unul nu tocmai potrivit pentru o conferinţă, a fost una fascinantă pentru toţi cei prezenţi în sală. Cu tema: "De ce mai avem nevoie de istorie?" discursul academicianului Ioan Aurel Pop a fost atât de captivant, încât cei prezenţi în băncile aulei nu au simţit când a trecut o oră şi mulţi ar fi dorit să nu se termine pledoaria pentru această disciplină, uneori, blamată. Dacă există o criză a istoriei, dacă o putem evita sau dacă suntem capabili să o depăşim, au fost alte subiecte de discuţie ce au captat atenţia auditoriului.

Utilizând numeroase citate din istorici celebri, într-o manieră extrem de captivantă, cu o logică desăvârşită, academicianul Ioan Aurel Pop a reuşit să aducă motive multiple pentru cei care s-au decis să urmeze o facultate de istorie, pentru a nu abandona scopul primordial, acela de a respecta adevărul şi de a fi corecţi cu ei înşişi şi cu ceilalţi atunci când vor cerceta şi vor scrie pagini de istorie. Chiar şi cei care au venit doar din curiozitate la conferinţa susţinută de  academicianul Pop au devenit, cel puţin pentru o oră, pasionaţi de istorie.

Un alt lucru remarcabil a fost acela că toţi participanţii la conferinţă au primit un volum "Istoria românilor", o istorie scrisă nu pentru specialişti în istorie, într-un limbaj sofisticat, ci o istorie scrisă pentru cei mulţi, pentru oameni obişnuiţi, pentru românii care vor o istorie pe înţelesul tuturor, respectând, bineînţeles, adevărul şi regulile ştiinţifice.

Întâlnirea de marţi, cu studenţii Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, a fost prima dintr-o serie de patru astfel de evenimente. În următoarele 3 zile, academicianul Ioan Aurel Pop va susţine conferinţe în universităţi ale Republicii Moldova, după cum urmează: miercuri, 17 noiembrie a.c., la Universitatea "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, unde, începand cu ora 11.00, va vorbi studenţilor moldoveni despre "Românii şi ţara (ţările) lor", în data de 18 noiembrie, începând cu ora 10.00, "Miturile şi istoria românilor" la Universitatea de Stat din Chişinău şi "Destinul european al românilor - între Occidentul latin şi Orientul bizantin", în data de 19 noiembrie, de la ora 9.30, la Universitatea de Stat "A. Russo" din Bălţi.

Conferinţele se desfăşoară cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Universităţile gazdă.

În cadrul fiecărei conferinţe, va fi prezentată cartea prof.dr. Ioan Aurel Pop, "Istoria Românilor", iar fiecare participant va primi din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni un exemplar gratuit al cărţii.

Ioan Aurel Pop, profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Romane din Cluj-Napoca, este cel mai tânăr membru al Academiei Române, devenind membru deplin al acestui for la doar 55 de ani, ca recunoaştere pentru opera sa de cercetare a istoriei românilor.

 




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved