Universitate cu "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT" acordat de A.R.A.C.I.S. în 2008 şi 2013
 
Departamente
Viață studențească
Orașul Galați
Casa de cultura a studentilor
UGAL on web

Un laborator de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a primit numele distinsului profesor Constantin Moraru

Marţi, 21 mai 2013, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, a avut loc o întâlnire comemorativă dedicată domnului Prof. dr. ing. Constantin MORARU (1933 – 2012). Cu această ocazie, laboratorul de „Tehnologia morăritului şi a crupelor” a primit numele de profesorului Constantin Moraru, ca o recunoaştere a meritelor domniei sale în formarea a numeroase generaţii de specialişti în domeniu.

Pe parcursul activităţii didactice de 50 de ani (1958-2008), distinsul profesor a reuşit, cu răbdare şi dedicaţie, să insufle studenţilor pasiunea pentru această meserie. Şi după retragerea din activitatea didactică, Profesorul Moraru a continuat să facă legătura dintre facultate şi industrie, să sprijine iniţiativele specialiştilor din morărit şi panificaţie şi să influenţeze destinul profesional al foştilor absolvenţi.

Pentru toţi cei care au avut privilegiul să îl cunoască, Profesorul Moraru va rămâne omul deosebit, discret, blând şi meticulos, căruia îi va fi purtată o vie amintire şi un profund respect.

DATE BIOGRAFICE - CONSTANTIN MORARU

S-a născut la data de 24 aprilie 1933, în localitatea Ploieşti, judeţul Prahova. După o scurtă perioadă de stagiatură la Lugoj şi Ploieşti, este angajat la Catedra de Morărit – Panificaţie – Extractive, Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare, din cadrul Institutului Politehnic din Galaţi. A parcurs aici toate treptele ierarhiei universitare – preparator, asistent, şef de lucrări, conferenţiar, profesor universitar, conducător de doctorat.

A devenit doctor în ştiinţe în 1973, profesor universitar în 1990 şi conducător de doctorat în 1993. Pe parcursul activităţii sale, din 1958 până la pensionare, a pregătit şi îndrumat numeroase generaţii de specialişti în industria morăritului, crupelor, silozurilor şi nutreţurilor combinate. A căutat cu răbdare şi pasiune să explice diversele aspecte privind prelucrarea tehnologică a cerealelor, dând informaţii utile celor ce se pregăteau în acest domeniu. A căutat să insufle studenţilor pasiunea pentru meseria aleasă, ca ingineri, proiectanţi şi cercetători. A lucrat foarte apropiat cu studenţii, atât în orele de laborator tehnologic, la planşetele de proiectare şi în practica industrială. În timpul activităţii a efectuat vizite de documentare în Federaţia Rusă, Bulgaria şi Republica Moldova. În 1993 a urmat un curs de specializare ţinut de American Institute of Baking (Washington) în România.

Din 1991 a fost membru profesional al asociaţiilor : American Assciation of Cereal Chemists (AACC) din SUA, International Association of Operative Millers din SUA. A fost, de asemenea, membru al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR). În decursul activităţii sale a îndeplinit sarcini administrative de răspundere:

  • 1968 – 1978: Şef de catedră Morărit – Panificaţie – Extractive;
  • 1982 – 1986: Secretar ştiinţific al Consiliului profesoral al Facultăţii de Tehnologia Produselor Alimentare şi Tehnica Pescuitului;
  • 1978 – 1980: Secretar ştiinţific al Senatului Institutului Politehnic Galaţi.

În decursul perioadei 1990 – 2003 a coordonat activitatea facultăţii privind programele de perfecţionare din învăţământul liceal de specialitate (definitivat, gradele II şi I). Activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în elaborarea a 14 tratate, manuale şi cărţi de specialitate (individual sau în colaborare), peste 80 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară sau străinătate şi 12 contracte de cercetare ştiinţifică sau de proiectare.

În 1990 a început demersurile de structurare a unei organizaţii de specialitate, concretizată prin înfiinţarea în 1992 a Asociaţiei Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie din România (ASMP), al cărei membru fondator a fost, îndeplinind în cadrul său înalte responsabilităţi (membru în Consiliul Naţional şi secretar executiv timp de 17 ani).

Profesorul Constantin Moraru a fost redactor coordonator atât al Buletinului informativ pentru industriile de morărit şi panificaţie cât şi al Anuarului Asociaţiei Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie din România.




 
Login
Cautare
cuvinte cheie
Introdu adresa de email pentru a primi un raport cu ultimele stiri din universitate
Prezentare Carte
Security, Safety and Continuity on Agrifood Chain



Autor: Silvius STANCIU
Pret: 31,00 £ RON
Ce resurse ati dori sa gasiti aici pe site?
Str. Domnească, nr. 47, 800008 – Galaţi,ROMANIA
Fax: (+40) 236 46.13.53
Copyright© 2009 Universitatea Dunarea de Jos - Galati. All rights reserved